divendres, 30 de novembre del 2007

Reaccions al plantejament de restriccions

Part de la premsa gironina i catalana s'ha fet ressò de la nostra oposició al plantejament de restriccions al consum d'aigua al municipi de Girona, mentre no es parli, també, d'aplicar-les a la resta de municipis abastits per la derivació del nostre riu.

El Punt Diari, 30/11/2007: Rebuig a les possibles restriccions d'aigua a Girona i Salt per la sequeraERC es desvincula de la proposta dels seus socis i CiU hi carrega en contra

La possibilitat que a Girona i Salt s'apliquin restriccions diàries del consum d'aigua a causa de la sequera, en un moment en què no és obligat fer-ho, ha generat un munt de crítiques. Els grups municipals d'ERC als dos municipis –que formen part dels governs– s'han desvinculat de la proposta i han coincidit amb CiU a recordar que es desvia gran quantitat d'aigua del Ter cap a Barcelona i que abans hi hauria d'haver restriccions allà. Una posició també coincident amb la de l'Observatori del Ter.

El responsable de Medi Ambient a Girona, Enric Pardo (ICV), llançava dimecres la proposta de restriccions diàries si s'entra en la fase 2 del decret de sequera, tot i que els talls del consum només es preveuen en la fase d'emergència. Una proposta que també s'aplicaria a Salt, a més d'altres mesures com limitadors de pressió a les cases o la potabilització d'aigua del freàtic. Això ha causat una gran controvèrsia, fins al punt que un dels seus socis de govern, ERC, se'n desmarca. No només a Girona, sinó també a Salt, on també governa. La seva portaveu a Girona, Cristina Alsina, va considerar alarmista la proposta i va insistir que el primer que s'ha de fer és demanar el compliment de la llei del 1959, que regula el transvasament d'aigua a Barcelona des del Ter i que garanteix 3 m³/s a Girona, quan ara no arriba a 1 m³/s. Joan Boada, d'ERC a Salt, va dir que «queda molt recorregut i el departament no ha previst restriccions per al consum humà».

A CiU tampoc ha agradat. Jaume Torramadé, portaveu a Salt, no troba lògic el plantejament, perquè abans s'hauria de limitar el transvasament d'aigua a Barcelona i insisteix que les decisions que afecten Salt s'haurien de prendre des del municipi. El secretari general adjunt de CDC, Felip Puig, va carregar contra la política d'ICV en recursos hídrics, assegurant que ha «estressat més el Ter que mai». Va denunciar la «manca» d'inversions previstes per anteriors governs de Catalunya i de l'Estat en matèria de planificació d'interconnexions amb el sistema Ter-Llobregat. En el mateix sentit, Carles Puigdemont, CiU a Girona, va qualificar la proposta d'inaudita i va assegurar que l'Ajuntament ha de tirar endavant la reivindicació de garantir el cabal al Ter. Va dir que Girona és la víctima i que, per tant, és Barcelona la que primer ha de plantejar restriccions. També demana saber si la proposta és subscrita per l'alcaldessa, Anna Pagans. Aquesta, amb to conciliador, va dir que la situació és crítica a tot Catalunya i que abans de fer restriccions s'estan posant en marxa altres mesures.

Els ecologistes, tampoc
L'Observatori del Ter tampoc creu que aquesta sigui la solució: la situació és crítica però és injust que es plantegin restriccions a Girona amb un cabal de 0,7 m³/s quan Barcelona supera els 6 m³/s. Per l'entitat, no es poden admetre restriccions fins que no s'apliquin a la resta de pobles abastits pel Ter. Pel Consorci Alba-Ter, «per al riu és bo fer restriccions per estalviar aigua però no han de ser els pobles del Ter els primers d'aplicar-les».

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada