diumenge, 2 de desembre del 2007

El 70% de l´aigua del Ter va a Barcelona mentre Girona en projecta restriccions

Diari de Girona 2-12-07

JOAQUIM BOHIGAS, GIRONA.

Girona projecta instaurar restriccions d´aigua mentre que la regió de Barcelona continua emportant-se el 70% que s´extreu del riu Ter. Diverses institucions, de diferents sectors, coincideixen en què és necessari modificar les actuals condicions del transvasament. La Generalitat de Catalunya va preveure que la creació de la dessaladora situada al Prat de Llobregat, l´ampliació de la de la Tordera -entre Blanes i Malgrat-, amb funcionament previst inicialment al 2008, i la millora dels aquífers, l´àrea metropolitana de Barcelona no necessitaria tanta aigua del Ter.

Segons diferents fonts, la quantitat d´aigua trasvassada se situa, actualment, entre els 230 i 250 hectòmetres cúbics a l´any. L´Agència Catalana de l´Aigua (ACA) assegura que la futura aportació baixarà fins els 130 o 160. La conca del Ter ha tingut més pes hídric que la del Llobregat -veure gràfic-. L´empresa pública Aigües Ter Llobregat, creada al 1990, és l´encarregada del transvasament. En referència al riu gironí, i segons ha explicat l´empresa, l´aigua és extreta i transportada mitjançant un túnel de 56 quilòmetres que surt del Pasteral i arriba fins a la Planta del Ter, als termes municipals de Cardedeu, la Roca del Vallès i Llinars del Vallès. L´aigua és potabilitzada i distribuïda als dipòsits municipals abans d´arribar als consumidors.

Des de Girona, s´ha reclamat una aportació més racional d´aigua a Barcelona. Fruit del transvasament d´aigua a la regió metropolitana, el cabal del Ter a Girona és significativament més baix i té implicacions, entre d´altres, en la fauna i flora. S´ha arribat a titllar de crítica la situació de pas del Ter per la ciutat de Girona i la desembocadura (l´Estartit). També s´ha comparat amb què passaria si, en comptes del Ter, es trasvassés aigua de l´Ebre cap a Barcelona. Amb conseqüències menys significatives a causa del major cabal. L´ACA ha reconegut que el trasvasament és excessiu. Hi ha factors, com els demogràfics i els efectes del canvi climàtic, que són de més difícil previsió per a la gestió de l´aigua.

Cabal mínim

La ciutat de Girona ha de tenir un cabal mínim de tres metres cúbics per segon, expressa una llei de 1959. S´ha de registrar al Pont de la Barca. En una comissió de desembassament del riu Ter celebrada a finals del passat mes de març, el representant de l´Ajuntament de Girona, Miquel Poch (ERC), es va queixar que la regió de Barcelona s´emporti tanta aigua, alhora que a Girona no arriba el mínim exigit. Va demanar mesures a fi de «no estressar» més el riu. Amb la situació actual, és interpretable que es prioritzen els interessos de Barcelona i va sol.licitar un «replantejament». En la mateixa reunió, el representant de la comunitat de regants de Cervià, Sant Jordi i Colomers, Narcís Illa, va subratllar la fragilitat del sistema d´abastament d´aigües. I el representant del Consorci Costa Brava, Manel Serra, va sol·licitar l´execució d´unes accions que garantitzin els transvasament de menys aigua a Barcelona. Abans d´aquesta reunió, l´Ateneu Juvenil, Cultural i Naturalista, amb seu a Girona, havia explicat que, durant la major part de l´any, no hi ha el cabal mínim exigible per llei.

L´ACA ha acabat admetent, en una reunió amb naturalistes de Girona (juliol de 2007), que la derivació d´aigua del Ter cap a Barcelona és «exagerada» i preveu accions per esmenar-ho que no seran efectives fins el 2010. El diputat de CiU al Parlament de Catalunya, Xavier Dilmé, va explicar, la setmana passada, que el transvassament d´aigua del Ter a Barcelona «ha superat els límits tolerables». És del parer que Girona ha estat «més que solidària». Ha presentat vint preguntes al conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, a fi que aclareixi allò que la Generalitat considera com a «límit» en el transvassament d´aigua del Ter a Barcelona. Dilmé va remarcar les conseqüències de l´actual sistema per la zona del Baix Ter. Va posar com a exemple l´augment del fitoplàcton, que «afecta» la fauna i la flora. El diputat va recordar que l´Ajuntament de Torroella de Montgrí s´havia adreçat a Medi Ambient a fi de mostrar preocupació pel fet que la desembocadura del riu pogués acabar tancada per manca de cabal.

La darrera aportació ha estat la del diputat gironí del PPC, Josep Enric Millo, que ha demanat, a través d´una proposta de resolució, que el Govern de la Generalitat «garanteixi els cabals mínims i el subministrament d´aigua de la ciutat de Girona per tal d´evitar les restriccions anunciades pel mes de gener». Millo ha recordat que el PP va preguntar per escrit al govern autonòmic quin era el cabal d´aigua del Ter al seu pas per l´estació 10 a fi de conèixer la «situació real» a propòsit que es creu que la llei que regula el cabal és «incomplida reiteradament». Millo ha explicat que, durant aquesta setmana, el govern ha demanat una pròrroga per contestar la petició del PP. Segons el diputat popular, això és una mostra que la llei que ara és vigent «segueix sense complir-se».

Font:

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2892_3_234180__Comarques-laigua-Barcelona-mentre-Girona-projecta-restriccions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada