dimecres, 26 de març del 2008

El sistema Ter-Llobregat s´acosta més a la fase d´emergència tot i les precipitacions

Medi Ambient diu que, si continua la sequera, a l'octubre es durà aigua del Segre al Llobregat

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008032600_3_255510__Comarques-sistema-TerLlobregat-sacosta-fase-demergncia-precipitacions

DdeG, Girona.

Dijous passat, els pantans de Sau i Susqueda, els dos principals embassaments de la conca del Ter, es trobaven conjuntament a un 20,69 per cent de la seva capacitat. Ahir, al cap de cinc dies i després d'un cap de setmana en què la pluja i la neu han estat notícia a Catalunya, aquest percentatge s'havia reduït encara una mica més, fins arribar al 20,56 per cent de capacitat, més a prop del límit del 20 per cent, en què el Decret de Sequera estableix que es passarà de la situació d'Excepcionalitat 2 a la d'Emergència. També en conjunt el sistema Ter-Llobregat ha reduït el seu volum d'aigua, i s'està acostant a l'Emergència, com va explicar ahir el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar. I, malgrat assegurar que l'abastiment per al consum humà a tot Catalunya està garantit fins la tardor, el conseller va anunciar que, si a l'octubre segueix la sequera i el sistema Ter-Llobregat es troba en Emergència, el Govern portarà aigua des del riu Segre cap al Llobregat fins que al maig del 2009 estigui llesta la planta dessalinitzadora del Llobregat.

Baltasar, que va fer aquestes declaracions ahir a Lleida, va assegurar que l'ACA encara no ha mesurat plenament l'abast de les pluges i les nevades que al llarg dels últims dies han afectat la meitat nord de Catalunya, sobretot el Pirineu Occidental. Malgrat tot, i pel que fa a la conca del Ter, les últimes precipitacions no permeten ser massa optimistes en referència a l'augment de l'aigua embassada.

I és que, segons informava ahir el Servei Meteorològic de Catalunya, les precipitacions dels últims dies s'han concentrat a les comarques del Gironès, el Baix Empordà i la Selva, i ben poc al Ripollès, que és on neix el riu. Pel que fa a les nevades, han estat substancials a l'Alt Pirineu Occidental, i menys rellevants a la conca del Ter.

Així, a l'estació meteorològica d'Ulldeter, municipi on neix el riu, s'han acumulat en els últims dies uns 26 litres per metre quadrat i entre vint i trenta centímetres de neu. Cal tenir en compte, però, que aquesta estació es troba situada en un punt molt elevat, a 2.380 metres.

I els volums de pluja més contundents s'han registrat, per aquest ordre, a Salt (més de 50 litres per metre quadrat); Castell d'Aro (49,4 litres per metre quadrat); Fornells (44,7 litres); Monells (41,4); Girona (38,6 litres per metre quadrat); Vilablareix (37,7); i Vilobí d'Onyar (33,8).

Consum assegurat fins a l'octubre

En qualsevol cas, els cinc pantans que conformen el sistema Ter-Llobregat es troben cada dia més a prop del volum total de 122 hectòmetres cúbics, la capacitat global que decretaria l'Emergència; si ho calculem per separat, la conca del Ter també és a un pas del 20 per cent embassat que determinaria l'entrada en aquesta fase. Però tot i estar tant a prop de la situació d'Emergència, que significarà al principi una generalització de les restriccions per garantir el consum humà, ahir el conseller Baltasar va anunciar que l'abastiment als ciutadans catalans està garantit fins al mes d'octubre. "Cal intentar que cap dels embassaments quedi per sota del 15 per cent de la seva capacitat", va recalcar Baltasar, que va afegir que això sí que significaria riscos importants per a l'abastiment.

El conseller, que ahir es va reunir amb les autoritats lleidatanes, va anunciar en roda de premsa que, si continua la sequera i l'Excepcionalitat al sistema Ter-Llobregat, el Govern català té previst captar aigua del Segre per proveir l'àrea metropolitana de Barcelona a partir del mes d'octubre, a través d'una canonada que es construiria des de la galeria de serveis del túnel del Cadí.

La mesura, va dir Baltasar, serà "provisional" i s'aplicarà com a molt tard fins el maig del 2009, que és la data en què la dessalinitzadora del Llobregat ha d'estar en funcionament. A més, es garantirà un cabal mínim de 3 m3 per segon durant tot aquest temps i l'extracció màxima d'aigua serà d'1,5 m3 per segon. "I a més no existirà afectació per als regants", va assegurar Baltasar. L'obra trindrà un cost d'al voltant de 20 milions d'euros.

Si es decideix engegar aquesta obra, s'acabarà desmuntant la primavera de l'any que ve, de manera que "no acceptem que es parli de transvasament", va dir el conseller, qui va qualificar la sequera com a una "qüestió d'Estat". En aquest sentit, va destacar la "bona disponibilitat que he trobat a Lleida", i va instar la resta de catalans a tenir una actitud igual. "Reclamo a tot Catalunya que no faci petites batalles de l'aigua", va dir el conseller.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada