dijous, 27 de març del 2008

Porten barques al pantà de Sau per treure els peixos que moriran per la falta de reserves

De moment és una mesura preventiva però es preveu una gran mortaldat a finals de maig

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008032700_3_255761__Comarques-Porten-barques-pant-treure-peixos-moriran-falta-reserves

Marc Riera/Acn, Vilanova de Sau.

Les embarcacions que han de recollir els peixos que poden morir a causa del baix nivell de reserves d'aigua de pantà de Sau estan preparades per poder actuar des de dimarts passat. La mesura activada per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) té caràcter preventiu, ja que els càlculs preveuen que fins al mes de maig no hi hagi una gran mortaldat de peixos a causa de la falta d'oxigen si abans no plou. Tot i això, i davant de possibles imprevistos, s'ha optat per aplicar des d'ara controls i tenir a punt el dispositiu. El baix nivell del pantà també ha fet que s'hagi deixat de produir energia elèctrica a la presa perquè actualment en el punt de captació el nivell de l'aigua és massa baix.

A principis d'aquesta setmana, una grua va baixar fins a l'aigua del pantà un vaixell pelicà de l'empresa tarragonina Ecolmare preparat per aquest tipus de tasques. Ahir, una llanxa va començar a fer controls a diferents punts del pantà per detectar possibles mortaldats de peixos. Aquests controls es faran de manera constant i l'embarcació pelicà començaria a actuar si es detecta la mort de peixos.

A diferència de l'any 2005, quan ja es va haver d'activar aquesta mesura, els peixos morts que es recullin seran incinerats. En aquell primer dispositiu es va optar per pescar-los, però aquest cop aquesta opció s'ha descartat per la manca de bons resultats i els elevats costos que suposava. A més, en l'actuació d'ara fa dos anys hi va haver problemes tècnics perquè les xarxes s'enganxaven al fons a causa del baix nivell de l'aigua.

El càlcul del 2005 va establir que el buidatge del pantà havia provocat la mort de 500 tones de peixos, tant de les espècies autòctones com de les invasores. Actualment la majoria dels peixos que hi ha a Sau són silurs i alborns, espècies forànies introduïdes per l'home que provoquen efectes negatius en ?l'ecosistema del pantà. En l'operació del 2005 es volia minimitzar aquesta presència de peixos no autòctons, però no es va aconseguir.

Des d'aquesta setmana també està previst que el transvasament d'aigua entre els embassaments dels pantans de Sau i Susqueda es faci entre les sis de la tarda i les dotze de la nit. Durant aquestes aquestes hores l'aigua es troba entre els sis i vuit graus, fet que permet fer el transvasament d'aigua en les condicions més òptimes. L'aigua s'acumula a Susqueda per tenir aigua de més qualitat abans de ser tractada.
Segons va informar ahir Catalunya Ràdio, en aquests moments el pantà de Sau ja s'està acostant al seu mínim històric (12%) i la previsió és que més endavant les seves reserves baixin fins al 8 o 10%, a causa del traspàs que s'està fent cap a Susqueda i la manca de pluges dels últims anys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada