dijous, 3 d’abril del 2008

´Avui tots firmaríem la llei de la dictadura franquista de 1958´

Els enginyers industrials presenten a Girona el seu informe

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008040300_3_257184__Comarques-Avui-tots-firmariem-llei-dictadura-franquista-1958

Albert Soler, Girona

La situació de sequera provoca situacions tan paradoxals com la d'enyorar el compliment d'una llei franquista. Sí, perquè tal com va exposar l'expert Joan Gaya, "avui tots firmaríem la llei promulgada per la dictadura franquista l'any 1958" que garantia al Ter un cabal de 3m3/s, que avui no té. I això, va precisar Gaya, que la nova cultura de l'aigua faria que actualment s'hagués de revisar aquesta xifra, perquè "ni el Ter duu ara el mateix cabal que al 1958 ni probablement aquests 3m3/s són ja suficients perquè el Ter visqui".

Els enginyers industrials de Catalunya consideren greu -i amb tendència a empitjorar- la situació de sequera actual, i per això troben "urgent connectar la conca de l'Ebre amb les conques internes de Catalunya", alhora que veuen amb bons ulls el transvasament a Catalunya d'aigua del Roine, una opció en la que "no es pot deixar de pensar". En la seu gironina del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya es va presentar ahir l'estudi L'aigua: un fre per al desenvolupament?, realitzat per Josep Alabern en col·laboració amb Joan Gaya, Lluis Godé i Jospe Maria Serena, tots ells engi-nyers industrials. Alabern i Gaya van ser els encarregats de dur a terme la presentació.

El primer d'ells es va dedicar essencialment a resumir als assistents l'estudi que s'ha elaborat sota la seva direcció. El segon, en canvi, va incidir sobretot en l'actualitat hídrica a Girona i en particular al riu Ter.

El Ter, tractat pitjor que l'Ebre

Gaya va recordar que el Pla Hidrològic Nacional finalment no es va aprovar per la forta oposició que hi va haver al transvasament de l'Ebre, "quan al Ter s'està fent el mateix, o pitjor, des de fa 42 anys". Gaya, a més, va recordar que "el poc que s'ha fet amb l'aigua de l'Ebre" ha donat lloc a importants compensacions al territori, que "en el cas de les comarques de Girona mai no s'han produït". L'expert en recursos aquífers va remarcar que el Ter "fa molts anys que duu aterme una solidaritat silenciosa, que només ha començat a sortir a la llum quan la corda s'ha petat".

Respecte un hipotètic transvasament del Roine, Alabern va explicar que tindria poc impacte, ja que és un riu del qual només s'utilitza el 4% del cabal i que el seu mínim del segle és de 400 m3/s, "deu vegades més alt que el mínim de l'Ebre".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada