dimecres, 2 d’abril del 2008

El PSC accepta estudiar el transvasament del Roine

CiU aplaudeix que per primer cop els socialistes no descartin el projecte

ICV s'hi oposa en solitari i reclama a Montilla que desencalli el veto de Madrid a la intervenció al Segre

http://paper.avui.cat/article/societat/121688/psc/accepta/estudiar/transvasament/roine.html

El PSC, tant des del govern com des del partit, va acceptar ahir per primera vegada estudiar el transvasament del riu francès Roine, això sí, com una solució no pas a curt termini, sinó el que els polítics en diuen estructural. El canvi d'actitud ha coincidit amb la necessitat d'oxigen que té l'executiu català en la polèmica creixent per la sequera, a més que en aquest escenari delicat és important per al tripartit mantenir un canal obert amb CiU.

Jordi Pujol va intentar sense èxit el transvasament del Roine davant el socialista Felipe González i el popular José María Aznar, però tots dos s'hi van oposar amb l'argument que portaria a una excessiva dependència estrangera. I la proposta aleshores tampoc agradava als socialistes catalans, que havien fet precisament bandera contra els transvasaments.

Situació greu

La gravetat de la situació està canviant ara aquella fotografia de forma significativa, fins al punt que comença a esgrogueir-se. El conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, no va descartar ahir el transvasament del Roine en la roda de premsa posterior al consell de govern. Després d'insistir en la prioritat òbvia de buscar primer les solucions immediates, el conseller va admetre que la fórmula del Roine s'haurà d'estudiar. "Totes les opcions -va apuntar- seran objecte d'una anàlisi més aprofundida i no hi ha cap solució que es pugui descartar a mitjà o llarg termini", va assenyalar quan se li va preguntar pel transvasament francès.

Va quedar clar que l'aposta no seria per ara ni per al futur immediat, i de la mateixa manera es va pronunciar després al faristol del Parlament el portaveu adjunt del PSC, Joan Ferran.

El canvi d'actitud dels socialistes va rebre l'aplaudiment del portaveu parlamentari de CiU, Oriol Pujol, que va celebrar que Nadal no rebutgés l'opció que defensen els nacionalistes des de fa més d'una dècada. La portaveu parlamentària d'ERC, Anna Simó, només va descartar els transvasaments "no excedentaris", és a dir els que no tinguin aigua sobrant. Els republicans segueixen movent-se en aquesta polèmica amb peus de plom, sabent que les regnes les porten Francesc Baltasar i en tot cas el PSC.

En canvi, l'aposta a llarg termini pel Roine va topar amb l'oposició frontal d'ICV-EUiA, que la va rebutjar en solitari. El portaveu ecosocialista, Jaume Bosch, va fer pública la posició també al legislatiu català, mentre assegurava que caldrien deu anys d'obres per veure els fruits de la connexió. Bosch va donar ple suport al conseller Baltasar i al transvasament del Segre, sense reconèixer cap necessitat d'autocrítica. I en aquest sentit va reclamar al president José Montilla que desencalli el veto del govern central al projecte pirinenc. Per ICV, fer aquests contactes amb el ministeri és ara responsabilitat del líder del PSC. "Qui té el paper fonamental en la qüestió del govern central és Montilla", va indicar Bosch.

El transvasament del Roine, que hauria de ser acordat pels governs espanyol i francès, tindria segons alguns estudis un cost de 902 milions d'euros. Si la connexió es fes entre el canal de Lamour fins a l'estació depuradora de Cardedeu (Vallès Oriental), tindria una longitud total de 320 quilòmetres i requeriria cinc punts de bombeig per superar els desnivells propis del traçat. Segons alguns estudis el projecte podria estar en funcionament en un període de quatre anys, mentre que segons altres caldria allargar aquest termini a deu anys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada