dimecres, 16 d’abril del 2008

El transvasament es pagarà amb la partida d´infraestructures estatals de l´Estatut

Font: Diari de Girona

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008041600_6_259999__CATALUNYA-Acord-lebre

El projecte permetrà obtenir 50 hm3 d'excedents i tindrà un cost d'uns 180 milions d'euros

Europa Press/Efe/DdeG, València/Múrcia

El vicepresident primer i conseller de Presidència del Govern valencià, Vicente Rambla, va censurar ahir en les Corts Valencianes la "incoherència" política dels socialistes en matèria d'aigua amb decisions com la de "portar a terme un transvasament d'aigua de l'Ebre a Barcelona" i que suposen que la societat valenciana se senti "humiliada" i "menyspreada".

Rambla va defensar que l'aigua que sobra a l'Ebre "ha de ser tan bona per a Barcelona com per a València, Castelló, Alacant i Múrcia". En aquest punt, va assegurar no entendre "evidentment com no hi ha cap socialista valencià que hagi donat un cop de puny a sobre de la taula i li hagi dit al seu partit i al seu govern a Madrid 'fins aquí hem arribat, ja n'hi ha prou de deixar de banda i de menysprear la Comunitat i de no tenir sensibilitat amb les demandes de la societat valenciana".
Va afirmar que aquesta actitud "els està reportant per a desgràcia seva un important rebuig en l'electorat i en la societat valenciana" que "seguirà incrementant-se", va augurar, alhora que va comminar els socialistes a "posar-se de part" de les demandes del País Valencià.

Per altra part el president de Múrcia, Ramón Luis Valcárcel, va dir ahir que la part del Pla Hidrològic Nacional derogada el 2004 pel Govern socialista preveia el transvasament a Barcelona des del riu Ebre, que ara vol "emmascarar com si fos una altra cosa diferent i donar d'amagat".

Valcárcel va assegurar estar "a favor d'aquest i d'altres transvasaments" i que Catalunya "rebi tota l'aigua que necessita, però que arribi també a la Comunitat Valenciana, a Múrcia i a Almeria, on també es necessita: això és solidaritat, i tota la resta, demagògia, mentides".

"Hi ha una llei que va decidir que no hi hauria transvasaments, que es deroguessin, i ara resulta que es fa una reflexió i es decideix que es transvasi aigua a Catalunya, per la qual cosa o busquem la forma per fer-ho legal o incorrem en un procés formal que deixa molt a desitjar", va afegir.

El cap de l'Executiu murcià va declarar que, com sempre ha fet, no promourà mobilitzacions de protesta, però sí que recolzarà i participarà "en qualsevol que reclami l'aigua que necessiten els murcians".

El president de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps, i el seu homòleg murcià han anunciat una entrevista per demà per parlar d'infraestructures i sobre la sequera.

Contestació des de València

El delegat del Govern al País Valencià, Antoni Bernabé, va demanar a l'executiu autonòmic, presidit per Francisco Camps, que deixi d'"utilitzar l'aigua com a arma política, falsejant la realitat intencionadament". Bernabé ha contestat així al president de la Generalitat valenciana, qui va anunciar que utilitzarà "qualsevol mena d'iniciativa", incloses les manifestacions "a l'escala que corresponguin", per oposar-se a la "humiliació" que suposaria per als valencians que el Govern transvasés aigua de l'Ebre a Barcelona. Des del PSPV s'ha recordat que a València mai no ha faltat aigua per beure.

Europa Press/DdeG, Barcelona

La ministra de Medi Ambient, Medi Rural i Marí, Elena Espinosa, i el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, van acordar ahir que el decret sobre el futur minitransvasament de l'Ebre fins a Barcelona, que s'aprovarà divendres, utilitzi fins a 180 milions de la inversió prevista en la Disposició Addicional Tercera de l'Estatut. Tant Espinosa com Baltasar van insistir que no es tracta d'un "transvasament". "No és cap transvasament, ho reitero i estic disposada a explicar-li-ho a qui vulgui entrar en temes més concrets", va advertir la ministra, i va afegir que es tracta de "mesures excepcionals que també van ser adoptades per a la Comunitat Autònoma de València i Múrcia" en el seu moment, quan el Govern es va negar a realitzar el transvasament de l'Ebre fins a aquestes comunitats.

A més, Espinosa va explicar que l'aigua sortirà d'excedents del delta de l'Ebre i, segons va sostenir, "no crearà cap situació d'impacte mediambiental ni disminució de metres cúbics del riu". Per a això, el seu Ministeri avançarà un any una obra de millora de regadius, que començarà l'1 de maig i estarà enllestida en quatre mesos. Això permetrà obtenir 50 hectòmetres cúbics per a la regió metropolitana de Barcelona.

D'altra banda, la ministra va explicar que les obres de millora, que començaran a estar operatives l'agost i costaran 24 milions, permetran invertir en una zona de 19.000 hectàrees i suposaran un estalvi de 50 hectòmetres cúbics -els que aniran a Barcelona-. "En quatre mesos ja estaran aportant els 50 hectòmetres cúbics que necessitem i, a més, serà una obra que tindrà una situació de futur, ja que suposa la millora dels regadius, en la qualitat de vida dels pagesos i també un gran estalvi d'aigua", va tancar. Així mateix, va explicar que aquestes mesures, així com tampoc l'aigua que es portarà a Barcelona "no afecta en absolut l'activitat dels regants", ja que es tracta d'aigua excedent, segons va assegurar. "És aigua que avui, per tenir unes infraestructures molt antigues i deteriorades, s'està perdent", va assenyalar, i va afegir que les obres de modernització permetran estalviar-la i enviar-la a l'àrea metropolitana. No obstant això, no va tancar la porta als regants per si de cas "en un futur no previsible" haguessin de parlar-hi.

D'altra banda, Espinosa, juntament amb Baltasar, va insistir que es tracta d'una mesura puntual i d'emergència per aconseguir que els cinc milions de catalans que depenen del sistema d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL) no es quedin sense subministrament a partir de la tardor. En aquest sentit, van apuntar que, encara que es mantindrà la infraestructura, que seguirà un recorregut similar a l'AP-7 entre Olèrdola i Abrera, no es podrà tornar a utilitzar si la Generalitat no torna a decretar un estat d'"emergència" i sense un "acord" del Govern central.

La ministra va subratllar també que el pressupost final sobre la infraestructura que canalitzarà aigua des del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) fins a ATLL podria variar en un 10% i no es coneixerà amb exactitud fins als pròxims dies, encara que el càlcul de la Generalitat oscil·la entre els 170 i 180 milions d'euros, una xifra que Espinosa va qualificar de "quantiosa".

Sobre la inversió, Baltasar va explicar que el fet que els diners surtin de la Disposició Addicional Tercera de l'Estatut -que recull la inversió estatal a Catalunya- respon que resoldre la falta d'aigua és una de les "prioritats d'inversió". A més, no requerirà declaració d'impacte ambiental, ja que es tracta d'una mesura d'emergència.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada