dimecres, 9 d’abril del 2008

Els regants del Ter estan «indignats» amb el Govern per proposar compensar els del Segre

Font: Diari de Girona

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008040800_3_258351__COMARQUES-regants-estan-indignats-Govern-proposar-compensar-Segre

Uns 750 regants del Baix Ter ja fan servir aigua depurada procedent de l'estació de Torroella de Montgrí per als conreus

Uns 750 regants del Baix Ter ja utilitzen, des de principis d'abril, aigua depurada de l'estació de tractament de Torroella de Montgrí-l'Estartit per als seus conreus. Fonamentalment, l'aigua regenerada es destina a conreus de fruita, en especial pomeres. El portaveu del col·lectiu, Jordi Ponjoan, ha criticat que aquesta aigua només els cobreix el 20% de les necessitats i que, tot i tenir fetes les canonades des de fa anys, la Generalitat 'tan sols s'ha afanyat ara' a concedir l'aigua davant la sequera. A més, els regants del Ter s'han mostrat «indignats» amb l'Executiu per voler compensar als del Segre «quan a nosaltres ens han estat prenent l'aigua del Ter de manera reiterada». ACN/DDEG La col·lectivitat de regants del Mas Duran pertany a la comunitat del marge esquerre del Ter, i es troba situada ben bé al tram final del riu abans de la seva desembocadura. Comprèn una extensió de 1.450 hectàrees de conreus, entre els quals destaquen els fruiters. A més de poma, també cultiven préssecs i peres, userda, conreus herbacis i gira-sols.

La col·lectivitat es troba repartida entre els termes municipals de Torroella de Montgrí-l'Estartit i Ullà. Segons explica el seu portaveu, Jordi Ponjoan, el fet d'estar situats al tram inferior del riu els comportava en ocasions 'tenir problemes per regar'. Per aquest motiu, la col?lectivitat va impulsar una modernització dels regadius. I entre d'altres, es va construir una estesa de canonades des de l'EDAR de Torroella per poder-ne insuflar aigua si fos necessari.

Ara fa tres anys, la col·lectivitat va començar a fer peticions per a l'ús d'aigua depurada. 'Però aquesta ha arribat de manera intermitent; per exemple, l'any passat per qüestions burocràtiques l'aigua no ens va arribar fins a l'agost', ha indicat Ponjoan. I ha afegit: 'Això va suposar que gairebé no servís per a res, perquè l'època forta de campanya de regadius és als mesos de juny i juliol'.

Aquest 2008, des de principis d'abril, els 750 regants del Mas Duran ja poden utilitzar l'aigua regenerada procedent de l'EDAR. Segons Ponjoan, això dóna a entendre moltes coses: 'Aquest any s'han afanyat perquè, amb la sequera, hi ha un ball de bastons per a tothom', ha criticat el portaveu de la col·lectivitat.

Jordi Ponjoan ha lamentat, en aquest sentit, que hagin de passar 'catàstrofes nacionals perquè es facin les coses amb lògica i disciplina científica'. I ha afegit: 'Només quan van maldades, els polítics s'afanyen'. El volum màxim anual d'aigua per a reg agrícola procedent de l'EDAR que recull la sol·licitud de concessió és de 3.162.240 metres cúbics.

De totes maneres, el portaveu ha ressaltat que l'aigua depurada, en el seu cas, no és la solució. I és que el seu ús només els cobreix entre un 15% i un 20% de les necessitats de reg que tenen els conreus de la col·lectivitat. D'altra banda, si es compara amb el total dels regadius del Baix Ter, l'entitat Mas Duran representa el 5% d'aquests.

És indignant

'Necessitem cinc cops més aquesta quantitat, i aquesta aigua ha de venir del riu i dels embassaments', ha declarat Ponjoan. El portaveu de l'entitat també ha criticat la Generalitat per la gestió que fa amb la sequera, i ha qualificat 'd'indignant' que proposi compensacions per als regants del Segre, 'quan a nosaltres ens han estat prenent l'aigua del Ter de manera reiterada'.

D'altra banda, a la zona del Baix Ter, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) també treballa per abastir les comunitats de regants amb aigua regenerada de les depuradores de Palamós (Baix Empordà) i l'Escala (Alt Empordà). Les previsions és que s'enllesteixi la canonada que ho farà possible el proper mes de maig, abans de l'inici de la temporada de reg agrícola.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada