divendres, 18 d’abril del 2008

López (ICV) vol que es derogui la Llei del Ter de 1959 perquè ve del franquisme

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008041800_3_260456__COMARQUES-coordinador-dICV-Girona-derogui-llei

Diu que primer s'ha de garantir l'aigua de boca a Barcelona i aconseguir el retorn del cabal

L.F.G., Girona.

El coordinador d'ICV a les comarques gironines, Josep López, considera necessari el retorn del cabal del Ter a la demarcació -un cop s'hagi garantit l'aigua de boca a Barcelona-, que es donin compensacions als regants del Baix Ter afectats per la falta de l'aigua i que es derogui la llei del Ter de 1959, ja que prové de l'època franquista.

López recorda que si hi ha algun transvasament vigent en aquests moments és el del Ter, ja que està establert per la Llei de 1959. Davant d'això, el líder ecosocialista gironí considera "comprensible" la preocupació que ha sorgit entre els dirigents del seu partit a les Terres de l'Ebre: "Després de veure el que ha succeït aquí, en què el transvasament és permanent i ve determinat per llei, és normal que estiguin preocupats", assenyala. De moment, indica López, els ecosocialistes gironins no s'han posat en contacte amb els de les Terres de l'Ebre.

Tot i això, per a López, el transvasament del Ter i el projecte de l'Ebre tenen diferències substancials. "Allò no és un transavasament permanent, sinó parcial i que permet fer arribar l'aigua de boca a Barcelona", assenyala. I, a més, el projecte de l'Ebre ha estat decidit pel Govern central, no el de la Generalitat, afegeix.
Pel que fa a l'actuació del conseller de Medi Ambient i Habitatge, el també ecosocialista Francesc Baltasar, López considera que "s'haurien pogut polir les formes de comunicació". En el cas del Segre, que era una proposta de la Generalitat, hauria d'haver estat el Govern català qui en donés més explicacions, mentre que en l'actual proposta de l'Ebre ha de ser l'executiu central qui en doni tots els detalls, ja que es troba dins de les seves competències.

Pel que fa al comportament de la Generalitat respecte al transvasament del Ter, López creu que la vista s'ha de fixar més en el futur que en el passat. El dirigent gironí d'ICV reconeix que, fins ara, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha aprofitat les condicions marcades per la Llei del 59, malgrat que sovint el transvasament s'hagi situat per sobre del que estableix la llei. Tot i això, López confia que amb les operacions anunciades per aconseguir més hectòmtres cúbics d'aigua per a Barcelona (com les noves dessaladores o una nova cultura de l'aigua) es pugui retornar el cabal del Ter a Girona. I quan arribi aquest moment, assenyala López, la Generalitat es podrà plantejar demanar la derogació de la Llei del Ter del 59, ja que data de l'època franquista. Així doncs, afirma, només es podrà plantejar la derogació de la llei una vegada que hagi estat possible recuperar el cabal del Ter i que la demarcació de Barcelona tingui garantit el subministrament d'aigua de boca.
Tanmateix, mentre això no sigui possible, López pensa que s'haurien de donar compensacions als regants del Ter, tal com ja va anunciar aquesta setmana el secretari general d'ICV, Jordi Guillot. I és que, segons assenyala, quan els regants del Segre i l'Ebre negocien temes d'aigua, sempre demanen compensacions, mentre que els del Ter no n'han tingut mai.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada