diumenge, 20 d’abril del 2008

"S´ha de continuar educant sobre l´ús eficient i responsable de l´aigua"

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008042000_6_260869__CATALUNYA-garantir-laigua-sostenibilitat-social-econmica-mediambiental

Elena Espinosa (Ourense, 1960) és la nova titular del ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí, un dels departaments "sorpresa" del nou Govern de Zapatero. Amb una imatge de gestora eficient, poc després de prendre possessió, s'ha trobat amb la "guerra de l'aigua".
Juan Antonio Blay, Madrid
-Va prendre possessió dilluns passat i ja s'ha vist embolicada en la guerra de l'aigua. Ho ha assumit bé?
-Jo no vull parlar d'una guerra de l'aigua. Ens trobem amb un problema important per a Barcelona i la seva àrea metropolitana on, si no prenem una decisió en aquestes dates, podria no haver-hi aigua d'ús de boca a mitjans d'octubre. És obligació del Govern donar subministrament d'aigua d'ús domèstic a qualsevol població o territori d'Espanya. És una situació que hem viscut també en la passada legislatura i que s'han resolt sempre amb mesures ràpides; fixi's, en els últims quatre anys cap ciutadà d'Espanya ha tingut restriccions per a la seva vida habitual. Això mateix és el que hem aplicat en aquest cas amb Barcelona.
-Transvasament, conducció, aportació puntual... Per què s'ha creat aquest galimaties sense transmetre una idea clara?
-Les idees, des del Govern, les tenim molt clares. Des del punt de vista jurídic no estem parlant d'un transvasament, és una actuació puntual que té la seva limitació temporal i de cabals d'aigua. És temporal perquè cobreix les necessitats que he citat mentre no entri en funcionament la planta dessaladora que es construeix al Prat i que estarà en funcionament al juny de 2009; està, a més, delimitada la quantitat d'hectòmetres cúbics que es requereixen.
-Al marge de la polèmica, és vostè conscient de la sensibilitat social que existeix sobre l'aigua en les conques de la Mediterrània?
-Sí, sóc conscient del que passa en les conques mediterrànies. I en aquest punt cal dir les coses molt clares: aquest Govern ha fet uns esforços a tot Espanya i sobretot a la Comunitat Valenciana, Múrcia i en l'arc mediterrani que mai s'havien fet amb anterioritat. Inversions en plantes dessaladores, plans de xoc i d'emergència a València, Alacant i Múrcia, similars a la situació d'ara amb Barcelona, o modernització de regadius, amb al voltant de 700 milions a la Comunitat Valenciana. I el que és més important: no va hi haver en quatre anys ni restriccions ni talls d'aigua per a cap ciutadà a la Comunitat Valenciana, Múrcia i altres àmbits. En aquesta línia és en la que hem de seguir treballant: tenir més aportacions d'aigua i que tots els ciutadans siguem més responsables en l'ús de l'aigua, un bé cada dia més escàs.
-El PP ha pres l'aigua com estratègia d'oposició tan bon punt va començar la legislatura. Es creu capaç de treure-li aquest argument?
-Jo he parlat amb tots els presidents de les comunitats i els he ofert diàleg per, entre tots, arribar al que podríem denominar un "pacte sobre l'aigua". Crec que per damunt d'ideologies hi ha els ciutadans, als quals cal donar respostes, i en aquests moments, a l'inici d'una legislatura, hauríem de fer un parèntesi, refredar aquesta situació dialèctica que s'ha creat en algunes zones, i posar-nos a treballar per garantir el futur.
-Què recorda de la conversa amb el president Camps?
-Ell és conscient de l'esperit de cooperació que vam mantenir durant la meva anterior responsabilitat i que..., bo, esperava que ho poguéssim traslladar a l'aigua, encara que també és veritat, insisteixo, que vam parlar dijous, que era una data delicada...
-...li va reiterar la seva proclama de no permetre la humiliació dels valencians?
-Però, de quina humiliació estem parlant? La humiliació es produiria si no li donem solució a altres ciutadans fora del territori del qual ell és president. Avui estem parlant de Barcelona però demà podem estar parlant de les Canàries, de Castella i Lleó, de Navarra o de La Rioja...
-...llavors, la paraula maleïda és Ebre?
-Està defensant, igual que en la passada legislatura, el transvasament de l'Ebre quan era una infraestructura que no es mantenia ni social ni mediambientalment, tampoc econòmicament. Siguem intel·ligents, avui tenim noves tecnologies i hem d'apostar per un conjunt de mesures per garantir l'aigua amb una sostenibilitat social, mediambiental i econòmica.
-Vostè està preparada per aguantar aquesta pressió del PP?
-Sí, per descomptat. Estem molt segurs que hem decidit el millor que es podia fer. És més, és com es va fer per a València, per a Múrcia, per a Alacant i per a Almeria: adquirir drets d'aigua de regants per passar-ho a subministrament d'ús de boca; són operacions exactament iguals, vull resaltar-ho. No s'entén que es parli de discriminació i d'humiliació quan s'estan tractant totes les comunitats de la mateixa manera i amb els mateixos instruments legals, econòmics i mediambientals.
-Creu que s'ha explicat prou la inversió dels 7.700 milions d'euros que va citar Zapatero en la investidura a càrrec del Programa A.G.U.A.?
-Crec que sí, el que passa és que en algunes zones potser és més difícil que arribi a la ciutadania precisament per aquesta polèmica contínua i permanent que hi ha en l'ambient. Quan es descendeix a col·lectius més concrets coneixen l'esforç que s'ha fet i valoren les mesures adoptades.
-Quina és la seva estratègia sobre l'aigua: dessaladores, embassaments, modernitzar els regs i les conduccions, cicles integrals? Pot concretar-la?
-Primer cal continuar en la política d'educar sobre l'ús eficient i responsable de l'aigua. Penso que hi ha zones a Espanya que estan més habituades a això que altres, potser perquè no havien tingut aquest problema. Que ningú pensi que perquè hi hagi hagut un canvi de persona al capdavant del ministeri canviarà la política, que compartim tots en el PSOE i en el Govern. Els programes estan en marxa i a partir d'ara serà més ràpida la seva execució després del que hi ha invertit en el Programa A.G.U.A. per garantir els aportaments hídrics.
-Ja ha dit que no li agrada l'expressió, però, es creu capaç d'acabar amb les guerres de l'aigua?
-Sí, sí, és el primer que m'agradaria eliminar; comencem a utilitzar una dialèctica més amiga que potser sonarà millor als ciutadans i ens ajudarà a tots a trobar el consens. Hem de pensar que tot això cal fer-ho entre totes les administracions, ajuntaments, comunitats i Govern, sota la més absoluta lleialtat i la col·laboració sincera i oberta.
-L'anunciat compromís del Govern amb la lluita contra el canvi climàtic suposarà conflictes amb la indústria?
-No. La nostra indústria, en la seva major part, ha entès que els objectius del canvi climàtic han de ser sempre una oportunitat de millorar. Recordem que fa uns anys aconseguir un certificat de qualitat ISO 14001, la mediambiental, era considerat una raresa i avui és l'oportunitat d'accedir a concursos internacionals... Les mesures mediambientals suposen un valor afegit i això està assumit pels sectors industrials espanyols. El que cal fer és treballar per aconseguir els objectius del compromís de Kyoto.
-Contempla algun tipus d'impost ecològic?
-Hi ha altres prioritats i aquesta qüestió no ha de robar-nos ni un segon al començament d'aquesta legislatura.
-És a les seves mans poder combatre l'alça de preus experimentada dels aliments bàsics com la llet?
-És un problema que va més enllà d'una determinada política nacional. En aquests moments tothom sap que estan influint factors globals que afecten tots els països de tots els continents, sobretot els més pobres. Des de la UE hem posat en marxa unes mesures per augmentar l'oferta i així seguirem treballant per rebaixar les tensions de preus.
-Vostè va acabar en el seu anterior ministeri amb bona imatge. Creu que ho aconseguirà amb la seva nova gestió?
-No ho sé (somriu), això són altres els qui ho jutgen ...
-...però li ho hauran dit, no? ...
-... bo, sóc la mateixa persona, amb ganes de treballar amb ?il·lusió i amb la mateixa forma de ser perquè a l'edat que tinc ja no es canvia, per bé o per malament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada