divendres, 18 d’abril del 2008

València i Múrcia aniran al Constitucional per «vulneració» del principi d'igualtat

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2822650

Camps i Valcárcel donen suport a la transferència de l'Ebre a Barcelona però demanen la restitució del PHN


E. ORTS. València

Els presidents de la Generalitat Valenciana i del govern de Múrcia, Francisco Camps i Ramón Luis Valcárcel, tots dos del PP, van mantenir ahir una reunió a València per fer front comú i reclamar la restitució del pla hidrològic (PHN). Els caps dels executius autonòmics no s'oposen a la transferència d'aigua a Barcelona; encara més, reclamen que s'augmente el cabal i que les infraestructures que es construïsquen es mantinguen de manera permanent, però, d'altra banda, consideren que aquesta mesura els legitima a exigir l'aigua prevista en el derogat transvasament de l'Ebre per als seus respectius territoris. Si es consuma l'abastiment a Barcelona i no es recupera el PHN estan disposats a acudir al Tribunal Constitucional pel «trencament» del principi d'igualtat.

Camps i Valcárcel no van precisar quin serà el contingut del recurs al Constitucional contra el decret que avui té previst aprovar el govern espanyol, però van matisar que en cap cas es demanarà la suspensió de la transferència a Barcelona que, com van subratllar, «ja estava recollida en el PHN».

Els presidents també van demanar, tal com s'ha fet en el cas de Barcelona, «utilitzar la compra de drets dels regants de l'Ebre» en benefici del País Valencià i Múrcia, i van plantejar la necessitat de construir un canal per a transportar els volums hídrics adquirits.

En una compareixença conjunta ambientada amb una certa solemnitat, Camps i Valcárcel van insistir en la legitimitat que té Barcelona de reclamar aigua, però van retraure als responsables del tripartit el fet que instaren Zapatero a l'eradicació del PHN i que ara reclamen «part d'aquell projecte».

«Quina paradoxa! Els mateixos que van exigir la derogació del transvasament de l'Ebre són els que corren ara perquè es pose en marxa», va assenyalar Camps, més agressiu que Valcárcel.

El murcià va reiterar el suport a la transferència a Barcelona i va arribar a declarar que la ciutat estava «infartada». «Cal curar d'emergència el malalt, però fer-ho també de manera permanent», va afirmar Valcárcel.

Els presidents van assegurar que no promourien cap mobilització des de l'àmbit institucional, però que se sumarien i encapçalarien qualsevol manifestació per reclamar aigua que vinguera des d'unes altres instàncies.

MANIFESTACIÓ A MADRID

Madrid podria ser l'escenari d'una gran mobilització per denunciar el «greuge comparatiu» rebut per valencians i murcians.

Els caps dels executius autonòmics van repassar les múltiples iniciatives desplegades per ells en els últims quatre anys per la recuperació de l'obra derogada pel govern socialista per reivindicar la seua «força moral» en aquesta polèmica. «Ho vam advertir: en algun moment, en algun lloc algú es quedarà sense aigua. Nosaltres hem estat coherents sempre», va destacar el president valencià.

Ni Camps ni Valcárcel van voler valorar ni anticipar la posició dels membres del PP d'Aragó, que en les passades eleccions generals van forçar la desaparició d'una menció expressa al transvasament de l'Ebre en el programa del partit. «Tots estem en el mateix projecte. Abans caldria saber què en pensa el president d'Aragó. El contrari és desviar l'atenció a unes altres circumstàncies que no tenen res a veure amb el problema», va manifestar Camps.

El mandatari valencià, en un to molt dur, va criticar Zapatero per haver «amagat» les seues intencions respecte a Barcelona durant la campanya electoral i fins i tot en el debat d'investidura. «No té política hídrica», va dir. Els retrets al president espanyol s'estengueren. Camps i Valcárcel van criticar la «manca de diàleg» que, al seu parer, ha mostrat Zapatero i la utilització d'eufemismes per evitar la paraula transvasament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada