divendres, 30 de maig del 2008

La Cambra exigirà el compliment de la Llei del Ter si no es fa la canonada de l´Ebre

Font: Diari de Girona

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008053000_3_268743__Comarques-Cambra-exigir-compliment-Llei-canonada-lEbre

Creuen que el decret de sequera "castiga les terres gironines i manté els drets de Barcelona"

DdeG, Girona.

La Cambra de Comerç de Girona va mostrar ahir la seva indignació amb la Generalitat de Catalunya per la decisió de derogar el minitransvasament de l'Ebre. Per la Cambra gironina, les pluges dels últims dies només poden solucionar momentàniament el problema de la sequera, i consideren que això no ha de significar que es "deixin de banda" l'execució de projectes per garantir la interconnexió de xarxes, com ara el minitransvasament de l'Ebre. Segons asseguren, si finalment no es porta a terme aquesta infraestructura, el principal damnificat serà el Ter, que ja es passa la major part de l'any per sota els mínims establerts en la Llei del 59.
Per aquest motiu, ahir van assenyalar en un comunicat que si s'anul·la la canonada d'interconnexió de xarxes entre Tarragona i Barcelona, exigiran "el compliment estricte de la Llei de maig del 59", en el sentit que no permetran "que s'escatimi ni una sola gota dels 3 metres cúbics per segon de cabal circulant" que aquesta llei atorga a les comarques gironines.

La Cambra recorda a la Generalitat que un decret no pot vulnerar la llei (tal com ha denunciat la Plataforma pel Ter), però a més, considera que el decret de sequera aprovat a principis d'any "castiga les terres gironines i manté els drets de les de Barcelona", ja que manté els 8 metres per segon per a l'àrea metropolitana però redueix en dos terços el cabal circulant per Girona i una tercera part l'abastament gironí i de la Cost Brava.

Pels membres de la Cambra de Comerç, les solucions per posar fi a la sequera "no poden sortir d'un riu que ja està completament regulat, que no pot donar més, tal com s'ha vist en els darrers anys". I és que, segons indiquen, les dades els avalen. A l'estació d'aforament del Ter situada sota el Pont de la Barca, indiquen, s'ha pogut comprovar que els cabals mínims establerts per la llei s'han incomplert durant molts de dies, malgrat els drets que hi tenen els gironins. A més, el sistema Ter-Llobregat va entrar a principis d'any en la fase d'excepcionalitat 2 i el pantà de Susqueda s'ha arribat a situar a només el 22% de la seva capacitat. Segons creuen, aquestes mesures han perjudicat les activitats econòmiques de les comarques gironines, principalment les agrícoles.

Per la Cambra, els mínims establerts pel decret de sequera s'han d'aplicar només davant de situacions climatològiques excepcionals, "i en cap cas es poden mantenir sostingudament, ja que no garanteixen un subministrament de qualitat ni un equilibri ecològic".

Pel que fa a les solucions proposades fins ara, la Cambra considera que són insuficients. Per un costat, pensa que accions com la revisió de les xarxes d'abastament poden contribuir a afavorir l'estalvi i que les dessaladores poden ajudar a pal·liar futures sequeres, "però no són, per si soles, una garantia d'abastament", com tampoc ho és el transport d'aigua en vaixell.

Així doncs, ells aposten per la construcció de la canonada pel minitransvasament, "ja que només les infraestructures asseguraran l'aigua". En aquest sentit, pensen que aquesta solució permetria garantir l'equilibri ecològic, la solidaritat compartida entre territoris, la seguretat en el subministrament d'aigua de boca, els recursos hidràulics per a l'agricultura i la indústria i el normal desenvolupament del turisme a les comarques gironines.

Així doncs, deixa clar que, si finalment no es fa la interconnexió amb Tarragona, exigirà que es compleixi la Llei del Ter de forma estricta i no es deixi passar més aigua cap a Barcelona de la que està reglamentada. "És impensable que en una part de Catalunya s'inundin i en l'altra pateixin set", conclou.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada