dijous, 29 d’abril del 2010

El cabal del Ter abans d'arribar a Sau s'ha reduït un 44% en poc més de quaranta anys pel canvi climàtic

El cabal del Ter abans d'arribar a Sau s'ha reduït un 44% en poc més de quaranta anys pel canvi climàtic

Font: El Punt

Un estudi demostra que això ha afectat la qualitat de l'aigua del pantà

Un estudi ha posat de manifest l'afectació que el canvi climàtic està tenint a la part alta de la conca del Ter. Segons les dades que s'han analitzat, el cabal del riu a l'entrada del pantà de Sau s'ha reduït un 44% en també 44 anys. Això ha tingut un efecte directe sobre la qualitat de l'aigua de l'embassament, i ha reduït els efectes positius del pla de sanejament que s'havia desenvolupat a la conca. Finalment, l'estudi demostra com el fenomen del Niño també afecta el règim climàtic de la conca.

La importància del document recau en el fet que és un dels primers d'àmbit internacional que relaciona el canvi climàtic amb la qualitat de les aigües, segons va explicar ahir un dels seus autors, Rafael Marcé. De fet, s'ha agafat el pantà de Sau com a objecte de l'estudi perquè hi ha dades des de la construcció del pantà el 1964, la sèrie més llarga de la mediterrània. L'anàlisi que n'han fet ha permès constatar que ara el Ter, en la part alta, ha anat portant cada vegada menys aigua, una tendència que s'ha accentuat a partir de la segona meitat de la dècada dels vuitanta. A la dècada dels seixanta, el Ter aportava a Sau uns 20 m³/s, mentre que en l'actualitat la xifra ha baixat fins als 12 m³/s. La principal causa és el canvi climàtic, ja que abans d'aquest punt no hi ha encara cap transvasament ni tampoc hi ha hagut durant aquest període canvis destacats en els usos del sòl, com per exemple més regadius. La major transpiració dels boscos per l'augment de la temperatura, de prop d'1,5 graus entre el 1964 i el 2007, també hi ha influït.

Menys qualitat

Aquesta reducció de cabal ha repercutit directament en la qualitat de l'aigua, que s'ha mesurat a través de l'oxigen dissolt en l'aigua del pantà. Segons Joan Armengol, codirector de l'estudi, la disminució de cabal ha fet que les millores que van significar el pla de sanejament de la Generalitat dels anys vuitanta i noranta hagin tingut un efecte més limitat sobre la qualitat. Finalment, Marcé va insistir que cal tenir en compte les dades tant de qualitat com de quantitat de la conca del Ter al moment de plantejar com gestionar els recursos hídrics de Catalunya a mitjà termini.

L'afectació del Niño

Un dels punts més interessants que tracta l'estudi és l'afectació que té el fenomen del Niño sobre el comportament de les aigües del pantà i també de tota la conca alta del Ter. Segons va explicar ahir Miquel Àngel Rodríguez-Arias, climatòleg que també hi ha participat, s'han observat oscil·lacions en el cabal del Ter cada vegada que hi ha hagut el Niño, algunes vegades augmentant i en d'altres reduint el cabal. Tot i així, la complexitat del fenomen i de la seva repercussió en el clima de la península ibèrica no ha permès establir una relació més concreta, però «el que demostren les dades és que entre 8 i 13 mesos després del Niño s'altera el cabal de la conca i el comportament del pantà». L'estudi ha estat dirigit per l'Institut Català de Recerca de l'Aigua i el grup d'investigació FLUMEN de la UPC

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada