http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008060700_3_270303__COMARQUES-regants-veuen-transvasar-Roine-submarina
El Consorci Alba-Ter també el valida com a una nova proposta del debat sobre l'aigua
R.R.B., Girona.
Tant els regants del Baix Ter com el consorci Alba-Ter -que agrupa 46 ajuntaments i cinc consells comarcals- van explicar ahir que veuen amb bons ulls la proposta de portar aigua des del francès riu Roine per via submarina fins al Ter, presentada per un conglomerat empresarial el dijous a la Cambra de Comerç de Girona. En opinió de Jordi Aulet, un dels portaveus dels regants del Baix Ter, tot projecte que signifiqui menys pressió per al riu que els abasteix d'aigua és bo. I segons el president del consorci Alba-Ter, Francesc Camps, "com que el Ter està pitjor que mai, qualsevol proposta tècnica que vingui a salvar la situació és benvinguda". En qualsevol cas, Camps va insistir que l'administració ha de liderar el debat per evitar que es repeteixi la "greu" situació a la qual s'ha arribat aquest any.
"Vingui d'on vingui, dels partits que sigui o d'empreses privades, del nord o del sud, si un projecte ens permet alliberar la pressió que estem vivint al camp ens semblarà perfecte", va assegurar Aulet. El portaveu dels regants del Baix Ter va subratllar que aquest any el problema de la manca d'aigua per al reg s'ha solucionat "a curt termini i prou", i va dubtar que la dessaladora del Prat sigui una solució a curt plaç, tenint en compte que "ara el consum d'aigua a l'àrea metropolitana de Barcelona és mínim, i es preveu que vagi creixent, entre d'altres coses perquè la població també ho farà". Per això Aulet va aprovar totes les propostes que signifiquin solucions a més temps vista.
En la mateixa línia que Aulet, Francesc Camps va qualificar de "fracàs com a país" la recent crisi de l'aigua a Catalunya. "No només hi ha hagut cinc milions de persones amb una gran precarietat d'abastament, sinó que la situació ha portat conseqüències ecològiques molt greus a la conca del Ter", va dir el president del consorci Alba-Ter.
Camps va demanar al govern català que, ara que ha plogut, actuï perquè la situació no es repeteixi mai més. "Qui ha de liderar el debat és l'administració competent", va insistir Camps, que va valorar positivament la portada d'aigua des del Roine com a una solució tècnica més de les que s'han de discutir en el marc del debat de l'aigua a Catalunya.
1.400 milions i un any
El projecte que van presentar els empresaris proposa captar aigua dolça des d'un centenar de metres de la desembocadura del riu Roine i transportar-la mitjançant dues canonades instal·lades sobre el llit marí, a unes dues milles de la costa, fins a Llançà, des d'on s'alimentaria el riu Ter. En principi es preveu construir dues canonades de transport, i el cost global del projecte, que té un termini d'execució d'entre vuit mesos i un any, està al voltant dels 1.400 euros.
Seria molt mes assenyat, segur i econòmic, si no hi ha mes remei, portar aigua per via submarina des de l'Ebre.
ResponEliminaDependre tan directament de França,un país que fa tan sols 200 anys va ser el responsable de la mort de 4.500 gironins es una temeritat absoluta.