diumenge, 21 de gener del 2007

L'Ateneu Naturalista de Girona repartirà més de 12.000 postals per reclamar més aigua per al Ter

El Punt Diari, 21/01/2007

L'Ateneu Juvenil, Cultural i Naturalista de Girona començarà les pròximes setmanes una campanya (Territori Ter) de conscienciació ciutadana i divulgació per reclamar que es compleixin els cabals mínims del Ter i també més transparència a l'Agència Catalana de l'Aigua. Per això repartiran 12.500 postals amb aquesta finalitat. A més, ha creat una comissió d'experts, organitzarà una jornada i es demanarà la implicació dels municipis per on passa el riu amb la redacció d'un manifest. Les postals tindran cinc models diferents: a l'anvers hi haurà imatges idíl·liques del Ter en diferents punts del recorregut i al revers s'hi repetirà la mateixa fotografia, mostrant-hi un estat degradat i amb un text sobreimprès per denunciar la situació del riu. La campanya es vol començar al gener i durarà fins al maig, i les postals es repartiran a través del circuit Postal Free. Amb això l'entitat vol tornar a posar damunt la taula el debat sobre la necessitat de la restitució del cabal del Ter, divulgar l'estat de la conca i demanar que es compleixi el cabal de manteniment ecològic fixat per la Generalitat.

Aquest incompliment, segons l'entitat, ha ocasionat conseqüències com ara la proliferació de plantes exòtiques, un augment de la contaminació i més mortalitat de peixos. Paral·lelament, es redactarà un manifest que s'enviarà als ajuntaments per on passa el riu perquè el signin. A més, s'ha creat una comissió tècnica formada per agents socials implicats en la gestió de l'aigua i s'organitzarà una jornada sobre el Ter en el marc de les terceres Jornades de Medi Natural.Regants i ecologistes, unitsEl Punt Diari, 21/01/2007Les comunitats de regants i les entitats ecologistes han estat dos dels sectors que més han reclamat un augment del cabal del Ter. Jordi Aulet, president de la comunitat de regants del marge esquerre del Baix Ter, ha denunciat que la falta d'aigua els pot afectar la quantitat de producció, i malmetre els fruiters per diversos anys: «No deixaran el Ter més eixut perquè ja no poden més, el riu sempre estarà escanyat.»

Albert Ruhí, president de l'Ateneu Naturalista de Girona, afirma que no es compleixen els cabals de manteniment, «que són més restrictius que la llei». El president del Grup de Defensa del Ter, Jesús Soler, s'ha mostrat esperançat que les noves característiques de les dessalinitzadores i el pla de cabals signifiquin una millora de les condicions del riu. Per altra banda, el president del Consorci Alba-Ter, Francesc Camps, considera que el transvasament «no ha de ser indefinit», i ha demanat un «reconeixement públic, si més no moral, a l'esforç i contribució que hem fet des de les comarques gironines pel desenvolupament del país».