divendres, 29 de maig del 2009

Un estudi indica que el Ter no pot absorbir les aigües residuals de Girona per falta de cabal

Un estudi indica que el Ter no pot absorbir les aigües residuals de Girona per falta de cabal

Font: Diari de Girona

Indiquen que a partir de l'àrea urbana la qualitat "empitjora" fins arribar a la desembocadura a un nivell "mediocre"

El document revela les conseqüencies que pateix l'aigua del Ter per "la manca de cabal". Argumenten que la qualitat empitjora progressivament més enllà de l'àrea urbana de Girona i que provoca "un impacte directe sobre l'ecosistema fluvial". De la mateixa manera, exposen que s'ha incomplert "reiteradament la Llei del Ter de 1959".


GIRONA | JOFRE SÁEZ La Plataforma del Ter ha elaborat, amb la col·laboració d'enginyers i biòlegs, un estudi ambiental que analitza les conseqüencies derivades per la manca de cabal del riu Ter. L'informe conclou, entre d'altres qüestions, que la qualitat de l'aigua està "notablement afectada" després de passar per la ciutat de Girona a causa de la "manca de cabal" i pels "abocaments insuficientment sanejats".
El cabal és una de les màximes preocupacions de la plataforma. En diverses ocasions han reiterat que el Ter suporta un "transvasament sostingut" des de l'embassament del Pasteral, que comporta que le 75% de l'aigua dels grans embassaments -Sau, Susqueda i Pasteral- se'n vagi cap a l'àrea metropolitana de Barcelona. "Les dades subministrades per l'empresa pública Aigües Ter-Llobregat, en els darrers deu anys s'observa una tendència creixent del volum derivat fora de la conca, fet que reflecteix que la situació dels cabals al riu Ter tendeix a empitjorar, fins i tot sota el supòsit que les aportacions naturals d'aquest riu es mantinguin invariables", indica la primera conclusió del document.
De la mateixa manera, indiquen que aquesta manca de cabal natural incideix "negativament" sobre la qualitat de l'aigua ja que "multiplica l'efecte dels abocaments contaminants al riu, en haver-hi una menor capacitat de dilució". En aquest sentit, s'argumenta que el Ter, aigües avall de la ciutat de Girona, es veu afectat per la "incapacitat de l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals -EDAR- de Girona per absorbir les aigües residuals urbanes de l'àrea metropolitana del Gironès, juntament amb altres aportacions, no sempre depurades, que arriben al seu curs mitjà i baix, i que deriven en un fort augment de la concentració de bacteris fecals al riu". Un procés que en els darrers anys, segons consta en l'estudi, ha anat augmentat notòriament des de 2003 i que es "manté o es magnifica al llarg del Ter fins a la seva desembocadura. D'aquesta manera, la Plataforma conclou, en aquest punt de l'estudi, que la qualitat de l'aigua se situa en les ?categories de "mediocre" i "dolenta". Una situació que se "solucionaria", de forma "immediata", amb la "recuperació dels cabals" del riu.