dijous, 11 de juny del 2009

ICV diu que garanteix el retorn del Ter i CiU vol la compareixença de Baltasar

ICV diu que garanteix el retorn del Ter i CiU vol la compareixença de Baltasar

Font: Diari de Girona

Els ecosocialistes afirmen que el cabal ecològic s'està mantenint però la federació mostra el seu enuig

GIRONA | LAURA FANALS

La "guerra del Ter" s'està tornant a obrir a les comarques gironines. La greu sequera de 2008 va posar de manifest la situació d'aquest riu, la major part del qual es transvasa a Barcelona, i va fer aixecar nombroses veus de protesta des de les comarques gironines que exigien el retorn del seu cabal. La posada en funcionament de la dessaladora del Prat de Llobregat, prevista per al mes de juliol, es veia com la data clau per començar el retorn d'aigua cap a Girona, però dilluns passat, el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar (ICV), va advertir que el Govern encara no sap quan començarà aquest retorn.

Davant l'enfurismada reacció de la Plataforma pel Ter, que assegura sentir-se "enganyada" i es planteja dur la Generalitat als tribunals, els partits gironins s'han afanyat a reaccionar. ICV vol enviar un missatge de "confiança i tranquil·litat", i assegura que de moment s'està complint el compromís ecosocialista de garantir el cabal ecològic del riu i afirmen que, més endavant, quan es posin en funcionament les dues noves dessaladores (l'ampliació de la de Tordera i la nova de Cunit), durant la propera legislatura, es podrà començar a fer el retorn progressiu del cabal. CiU, en canvi, considera "inadmissible" la incapacitat del tripartit per iniciar el retorn de l'aigua del Ter, per la qual cosa demanarà la compareixença de Baltasar i acusa el president de la Generalitat, José Montilla, de "no complir amb les comarques gironines".

El coordinador d'ICV a Girona, Enric Pardo, explica que el cabal ecològic del Ter es troba en aquests moments garantit, "cosa que fins ara no havia succeït", ja que en els darrers 15 anys el riu havia circulat per sota d'aquest mínim 3 de cada 4 dies. I la posada en marxa de la dessaladora del Prat en serà una nova garantia. Per tant, considera que el compromís del seu partit està complert. Tot i això, també reconeix que la sola posada en marxa d'aquesta nova infraestructura "no dóna prou recursos com per prescindir del transvasament del Ter", de manera que hauran de seguir treballant durant la propera legislatura perquè, quan comencin a funcionar les noves dessaladores, la resta del cabal pugui anar retornant gradualment a Girona.

Convergència, en canvi, s'ha indignat davant de les declaracions de Baltasar, i el seu diputat i president a Girona, Eudald Casadesús, va anunciar ahir que demanarà la compareixença del conseller "perquè expliqui la incapacitat del Govern per concretar quan començarà la reducció del transvasament de l'aigua del Ter". Així doncs, el representant convergent assegura que es posa al costat de la Plataforma pel Ter, ja que recorda al conseller que ara fa un any va anunciar que el retorn del cabal coincidiria amb la posada en marxa de la nova dessaladora. Casadesús es pregunta si Baltasar no vol fer funcionar a ple rendiment la nova infraestructura si hi ha prou reserves d'aigua perquè tindria un important cost econòmic, i sospita que és així perquè no hagi de repercutir en el cost de la factura als barcelonins.