divendres, 18 de setembre del 2009

L´ACA reconeix que hi ha un dèficit actual d´aigua de 125 hm cúbics anuals al riu Ter

L´ACA reconeix que hi ha un dèficit actual d´aigua de 125 hm cúbics anuals al riu Ter

Font: Diari de Girona

L'ens públic compta amb un conjunt d'actuacions per incrementar els recursos fins a 389 hm3

LA TALLADA | ANNA TARRÉS L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha afirmat que actualment hi ha un dèficit d'aigua al sistema Ter-Llobregat de 125 hectòmetres cúbics (hm3) anuals i que en un futur no gaire llunyà la seva demanda d'abastament incrementarà en 100 hm3 l'any a Catalunya i fins a 4 hm3 al Baix Ter a causa de l'augment de la població.

Aquestes confirmacions van ser exposades ahir pel director general de l'ACA, Gabriel Borràs, durant la jornada informativa respecte del retorn de l'aigua del Ter organitzada per Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC). I és que fa precisament un any que el mateix sindicat va organitzar, també a la Tallada d'Empordà, una doble jornada de debats tècnics i polítics destinada al sector.
Aquest any, el discurs dels ponents a l'acte va fer un balanç històric dels últims deu anys respecte del riu Ter i la problemàtica sobre el manteniment del cabal mínim ecològic d'aquest element natural, així com una radiografia actual, on també hi va intervenir el portaveu dels Regants, Narcís Illa.

Tot i que les dades apuntades inicalment condueixen a una conclusió negativa del futur de l'abastament d'aigua a les llars i sectors econòmics dels sistema Ter-Llobregat, aquesta idea pessimista quedarà solucionada per un conjunt d'actuacions que ha previst aquest organisme dependent de la Generalitat i que es desenvoluparan progressivament en els propers anys (les dues dates orientatives i concretades com a horitzons límit són el 2015 i el 2027). Segons va apuntar Borràs durant la seva exposició als assistents, s'aconseguirà incrementar la disponibilitat de recursos del sistema Ter-Llobregat aportant fins a 389 hm3 d'aigua. A més, els processos de modernització i aprofitament dels recursos poden oferir un estalvi de 9hm3, que representen el 10% de la demanda actual.

En aquesta jornada Borràs va concretar més detalladament com es complirà la promesa del Departament de Medi Ambient de retornar aigua al Ter. Durant els 7 primers anys del 2000, el transvasament d'aigua ha estat de 190 hm3 d'aigua cada any de mitjana.

Un retorn programat

Segons el calendari previst la reducció d'aigua derivada del Ter es farà de manera progressiva en tres fases a partir d'aquest any. L'any 2010 la xifra d'aigua s'hauria de reduir fins a 150 hm3 i al cap de dos anys ja hauria de situar-se als 130, per tal que el 2015 es poguessin transvasar tan sols 115 hm3.