divendres, 19 de març del 2010

S´ha garantit l´aigua del Ter a Barcelona, i la resta és per a Girona: al revés del que diu la llei´

S´ha garantit l´aigua del Ter a Barcelona, i la resta és per a Girona: al revés del que diu la llei´

Font: Diari de Girona

ENTREVISTA D'ALBERT SOLER GIRONA

Dilluns vinent és el Dia Mundial de l'Aigua. En relació amb aquest fet, la Taula d'Enginyeria de les comarques gironines va encarregar a l'enginyer Joan Gaya l'estudi "L'Aigua a les comarques gironines", que va presentar dimecres a la Cambra de Comerç.

A l'estiu ens tornarem a trobar amb l'aigua al coll, o sigui amb poca aigua?
No, a Girona aquest estiu tindrem aigua. Amb tot el que ha nevat no hem de tenir cap problema. Encara que no hagués nevat, amb el que havia plogut abans ja en tindríem prou.
Malgrat haver d'enviar aigua a Barcelona?
El Ter està hipotecat des de 1959, quan es va començar a portar aigua a Barcelona. I les promeses que la llei feia a canvi d'aquest transvasament no sempre s'han complert.
Com ara quines?
La llei diu que un cop satisfet el cabal necessari per al regadiu del baix Ter, un cop reservats tres metres cúbics per segon, el que quedi fins a 8 metres cúbics aniria a Barcelona. Diria que s'ha fet al revés.
Potser en tractar d'aigua, la llei va ser paper mullat.
Si vol dir-ho així, sí. La realitat és que s'ha garantit l'abastament a Barcelona, i el que ha sobrat ha sigut per a Girona.
I de poc serveix: uns i altres patim escassetat quan hi ha sequera.
Ja l'any 1957, l'estudi en què es va basar la Llei del Ter deia que aquest riu no podia tot sol resoldre els problemes de Barcelona i que hauria de ser auxiliat pels rius Muga i Fluvià, a banda del Segre.
Transvasaments per facilitar un altre transvasament?
L'embassament de Boadella es va projectar precisament per resoldre el transvasament d'aigua de la Muga al Ter. N'hi havia un altre de previst a Esponellà pel Fluvià, que finalment no es va fer.
Mirem ara cap al futur: el Ter continuarà igual?
No, segons ha assegurat el conseller, hi haurà una devolució parcial i gradual de l'aigua al Ter. Al final hi haurà 2,5 metres cúbics per segon circulant pel Ter durant tot l'any.
Ja tenim experiència en lleis i promeses que no es compleixen.
Home, quan la llei del Ter es va aprovar no hi havia un sistema democràtic, com hi ha ara. I si un govern democràrtic no compleix, els ciutadans el poden penalitzar.
Viable, ho és?
Que el Ter torni parcialment a Girona dependrà de si Aigües del Llobregat és capaç d'apujar les tarifes de manera adequada, ja que l'aigua dessalada serà més cara que la del Ter.
Pagarem també els gironins?
Dependrà de si l'Agència Catalana de l'Aigua decideix que paguin més únicament els que reben aigua de la dessaladora, o que pagui una mica més tothom.
De què ens queixem els gironins. És que l'aigua pertany a algú?
La llei diu clarament de qui és l'aigua: és pública, passi el riu per on passi. Però la política gestiona també els sentiments de la gent, i amb el transvasament del Ter, Girona no va rebre compensacions com sí es van donar per exemple, en el de l'Ebre.