dissabte, 20 de setembre del 2008

ICV veu ´bàsic´ que els arrossars del Parc tinguin garantida l´aigua

Es mostra disposat al diàleg amb els crítics, a qui vol convèncer de les bondats de la protecció

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008092000_3_288027__Comarques-basic-arrossars-Parc-tinguin-garantida-laigua

GIRONA | CARLES TORRAMADÉ

ICV i EUiA consideren que el Parc Natural del Montgrí, les Medes i el Baix Ter és "la màxima garantia" que els arrossaires tindran subministrament d'aigua per a les pròximes campanyes. Després del període de sequera de principis d'aquest any -que quasi elimina la present campanya de l'arròs de Pals ja que l'ACA va restringir l'aigua per inundar els camps-, els arrossaires consideren que la seva inclusió dins del Parc -asseguren no haver estat consultats- els porta més perjudicis que beneficis i un dels seus cavalls de batalla és el subminsitrament d'aigua, que en l'avanprojecte no se'n parla. El Departament de Medi Ambient, redactor del document, està en mans d'ICV.

El diputat gironí d'ICV, Lluís Postigo, va explicar ahir que la declaració de Parc Natural ha de garantir el manteniment dels hàbitats, cosa que enten que ha de garantir l'aigua per als arrossars. Postigo, que va voler explicar el posicionament del seu partit, va manifestar que "estem convençuts que sabrem convèncer de les bondats dels límits que proposa Medi Ambient i aquesta serà la nostra tasca des d'ara". I va fer una crida perquè els que estan a favor dels límits del Parc també presentin al·legacions per fer-se notar. Alhora, va dir que davant la poca "cura" que s'ha tingut durant els darrers anys del territori, "sorprèn que hi hagi oposició a la creació del Parc o que hi hagi discussió sobre si la línia del límit va més cap aquí o més cap allà", uns límits que diferents sectors han qüestionat. "Hauríem de ser generosos en la inclusió de territori al Parc Natural, va sentenciar.

Un altre dels aspectes que sectors del territori han posat en dubte sobre la limitació de les activitats econòmiques el va respondre Postigo: "La declaració de Parc Natural persegueix compatibilitzar la protecció i conservació amb l'aprofitament ordenat dels seus recursos i de l'activitat dels seus habitants".

Així, ICV i EUiA de Girona creuen que la declaració del Parc Natural comportarà una dinamització turística del territori, representarà un increment de recursos públics, consolidarà les ajudes agroambientals -al revés del que pensen els arrossaires-, i garantirà l'aigua.

Postigo també va explicar, "com passa amb altres lleis, sempre voldríem que digués el que no pot dir", i que la garantia d'aigua o els òrgans rectors es determinen, posteriorment, amb la normativa de la llei. Tot i això, va manifestar que "entenc que els involucrats vulguin certa tranquilitat i, des de Medi Ambient, es podria respondre algun d'aquests dubtes". El diputat va reiterar la voluntat de diàleg amb els crítics, però també de convèncer-los.