dimecres, 10 de setembre del 2008

Pessimisme al Consorci Alba-Ter en referència a la Taula de la Sequera

Font: Diari de Girona
http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008091000_3_286242__COMARQUES-Consorci-AlbaTer-regants-dubten-Taula-Sequera-aporti-solucions-conflicte-laigua

La Comunitat de Regants del Baix Ter també dubta que aporti solucions estructurals

GIRONA | R.REYNER

"Pessimisme" i "escepticisme". Aquestes són, respectivament, les sensacions que han expressat el Consorci Alba-Ter i la Comunitat de Regants del Baix Ter després de les tres reunions que ha celebrat la Taula de la Sequera, que es va constituir a finals d'abril per afrontar la situació de manca d'aigua, que va tenir el seu punt àlgid la primavera passada a les comarques gironines i a tot el territori català. Els representants gironins que han participat en les trobades d'aquest organisme, que en un futur es pot acabar convertint en la Taula de l'Aigua, coincideixen a posar en dubte que permeti solucionar els "problemes estructurals" que, respecte a l'aigua, presenta Catalunya. El president del Consorci Alba-Ter, Francesc Camps, s'ha mostrat "decebut" després de la tercera reunió de la Taula de la Sequera, que es va celebrar el 3 de setembre passat al Palau de Pedralbes de Barcelona. Camps ha explicat que "amb l'actual plantejament de l'organisme no tinc la sensació que hi hagi una voluntat clara de donar sortida a l'abastament d'aigua a Catalunya". En opinió del president d'Alba-Ter, "sembla que ja no preocupa el tema de l'aigua, que no es buscaran solucions estructurals a aquesta qüestió".

En la mateixa línia s'ha manifestat el representant de la Comunitat de Regants del Baix Ter, Narcís Illa: "Tinc la sensació que no hi ha una voluntat clara d'afrontar el problema". Illa ha recordat que, tot i que en la majoria de territoris catalans la sequera ja ha passat, "el problema hi continua essent" i, encara que les reserves d'aigua són ara més quantioses que fa dotze mesos, "la situació es pot repetir d'aquí a dos anys".

La temporada de reg s'acaba aquest mes, "i quan s'acabi, el Ter al seu pas per les comarques gironines tornarà a portar 1 metre cúbic per segon", ha recordat el portaveu dels regants. Per tant, segons Illa, "no n'hi ha per felicitar-nos, com es va fer en l'última reunió de la Taula de la Sequera", on el representant ha criticat que no hi assistís el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar. Per Narcís Illa, aquestes solucions estructurals passen per planificar les necessitats i administrar l'aigua "tenint en compte tot el país, i no només les conques internes". "En el cas de l'aigua, hi hauria d'haver una interconnexió de les xarxes de tot el país, com passa en el cas de la llum, dels trens i de les carreteres", ha afirmat.

Encara queda la Muga

Tant Camps com Illa han coincidit també a recordar que a les comarques gironines la manca d'aigua no s'ha solucionat completament ja que, si bé els embassaments del Ter s'han recuperat, la conca de la Muga encara es troba en el nivell II d'Excepcionalitat del Decret de Sequera. Però això, ha dit Camps, "preocupa molt poca gent". "Sembla que la Muga no existeixi", ha lamentat el representant dels regants del Baix Ter.