dimecres, 14 de gener del 2009

Quan deixi de ploure no hauríem de plorar

Font: Diari de Girona
http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2009011400_22_308723__Ultima-del-dia-Quan-deixi-ploure-hauriem-plorar

Seria el moment de plantejar reposadament moltes coses que les urgències van impedir abordar tot just fa uns mesos


RAFAEL DE RIBOT La veritat oficial diu que des d'aquest dimarts no estem en situació de sequera. Per ser exactes cal dir que el govern ha decidit que així sigui, però no serà doma fins que ho publiqui el Diari Oficial de la Generalitat. Ja se sap que l'Administració va per darrere de la realitat, però això és viure en un altre món. La burocràcia tanca d'aquesta manera la part administrativa d'un episodi lamentable.
Ara, aprofitant que els pantans estan força plens i les muntanyes carregades de reserves d'aigua en forma de neu, seria el moment de plantejar-nos reposadament moltes coses que les urgències van impedir abordar tot just fa uns mesos. La primera és si la gestió de l'aigua ha de ser global per tot el territori o no. I més important encara, cal assumir quines han de ser les conseqüències d'abordar-ho d'una manera o una altra.
L'aigua del Ter és la que es reparteix de forma més generosa i solidària. Ha estat així durant molts anys i continua sent de la mateixa manera. L'aigua és riquesa i mai s'ha tingut cap problema a compartir-la fins que determinats discursos programàtics, fins i tot des de la responsabilitat de govern, s'han aixecat contra nous sistemes de redistribució. Però siguin quines siguin les decisions polítiques cal abordar les obres que tècnicament se'n derivin per preveure el pròxim episodi de sequera que, tard o d'hora, arribarà.