dissabte, 5 de juliol del 2008

Casadesús proposa interconnectar el Ter i el Roine

Font: Diari de Girona
http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008070500_3_275276__Comarques-Casadesus-proposa-interconnectar-Roine

FIGUERES | ACN
El diputat i president del CDC a les comarques gironines, Eudald Casadesús, va proposar ahir la interconnexió en xarxa del Ter amb França aprofitant que al 2010 es començarà a construir la canonada pel transvasament d'aigua del Roine des de Montpeller fins a Perpinyà, per solucionar el problema de sequera que pateixen la cinquantena de municipis de l'Alt Empordà que depenen exclusivament de la conca de la Muga. Segons Casadesús, les terres gironines havien estat durant més de cinquanta anys solidàries amb l'àrea metropolitana de Barcelona i hi hagut una sobreexplotació del Ter i ara calia trobar una solució per a aquest territori.

El president de CDC a les comarques gironines va recordar que l'Alt Empordà continuava en estat d'excepcionalitat malgrat les darreres pluges i que ara que a la resta de Catalunya el problema de la sequera ja no era una prioritat calia iniciar un debat "serè i reflexiu" per trobar una solució definitiva pels municipis de la comarca que depenien de la conca de la Muga per tenir aigua.

Casadesús va proposar una cultura de l'aigua responsable que passa per l'estalvi, per la construcció de dessalinitzadores i la interconnexió en xarxa per obtenir una aportació externa de Perpinyà. El diputat va lamentar que el govern català no tingui en consideració la proposta del president de la regió del Llenguadoc-Rosselló, George Frêche, d'oferir aigua del Roine al president de la Generalitat, José Montilla, i al de l'Executiu estatal, José Luis Rodríguez Zapatero, durant la cimera que es va celebrar a Saragossa per parlar especialment de la MAT. En aquella ocasió Frêche va explicar que ja es tenia el finançament pel transvasament i que esperaria una resposta dels dos governs per decidir si es construia una sola canonada per abastir la zona nord-catalana, o dues per fer el transvasament a Catalunya.