dijous, 31 de juliol del 2008

La Plataforma del Ter porta l'ACA als tribunals per incomplir el cabal ecològic

Font: La Malla
http://www.lamalla.net/medi_ambient/article?id=205989

Assegura que la situació actual de la conca del Ter és dramàtica i reclama deixar anar l'aigua dels pantans

La Plataforma del Ter ha denunciat davant els tribunals l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per l'incompliment reiterat del cabal ecològic que ha de portar el riu, tal i com estableix la llei de 1959. "És il·lògic i incongruent" que es mantingui la situació d'excepcionalitat per sequera, ha expressat el president de la Plataforma, quan als pantans "hi ha aigua suficient". Davant aquesta situació, l'entitat ha reclamat al jutge mesures cautelars per obligar a l'ACA a deixar anar l'aigua dels embassaments.

Des de la tardor passada la situació de la conca del Ter és "dramàtica", assegura la Plataforma, la qual congrega més de 60 institucions de la conca del riu. Els demandants reclamen que l'Agència Catalana de l'Aigua redueixi el cabal transvasat a la conca del Llobregat i l'acusen de "mala planificació" des de fa dècades, fet que ha donat per resultat que en aquests moments no circuli pel riu Ter ni un sol metre cúbic d'aigua. El 75% de l'aigua del Ter acaba abastint la xarxa domèstica de Barcelona i l'àrea metropolitana, però alguns estius s'ha transvasat fins i tot el 90% del cabal, es queixa Francesc Camps, president de la Plataforma del Ter.

Segons la llei de 1959, el cabal del Ter ha de ser de tres metres cúbics per segon al seu pas a Girona, dels quals un metre cúbic s'ha de destinar a l'abastament de la capital i de la Costa Brava i 150 hectòmetres cúbics anuals per a regadius. Aquest incompliment, denuncia Camps, no tan sols afecta l'agricultura, sinó que agreuja la salinització de les aigües subterrànies. La conseqüència és que els boscos de ribera moren i empitjora la qualitat de l'aigua que reben 150.000 persones