diumenge, 6 de juliol del 2008

Remullada simbòlica a l´Onyar per denunciar el mal estat

Font: Diari de Girona
http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008070600_2_275517__Girona-Remullada-simblica-lOnyar-denunciar-estat

JORDI BATALLER/ACN, GIRONA

Una desena de membres de la plataforma Gent del Ter han fet avui una simbòlica banyada al riu Onyar al seu pas pel centre de Girona per denunciar el mal estat ecològic del riu, demanar que s'apliqui la directiva marc de l'aigua (DMA) i exigir que s'acompleixi la llei del Ter. En el marc de la campanya reivindicativa «Mulla't pels rius», organitzada per segon any consecutiu per la Xarxa per una Nova Cultura de l'Aigua, els participants han utilitzat regadores i cubells d'aigua per remullar-se dalt el Pont de Pedra davant la impossibilitat de baixar i banyar-se a l'Onyar, que en aquesta època de l'any no deixa de ser un rierol amb una qualitat de les aigües més que dubtosa.

«La situació és que a part que hi ha poc cabal d'aigua, aquesta està molt i molt bruta», ha comentat Pilar Valls, membre de la plataforma Gent del Ter. «Un altre dels impediments és que des del Pont de Pedra no hi ha accés a baix el riu», ha continuat Valls, «però realment no ens hi volem pas remullar perquè no tenim ganes d'agafar res dolent». En comptes d'això, els participants s'han vestit amb banyadors d'època i han fet xip xap amb cubells i regadores plenes d'aigua que s'han endut de casa. «Ens trobem aquí per reivindicar una vegada més la salut dels nostres rius, que ara són com clavegueres obertes», han assegurat des de Gent del Ter.

«Volem que algun dia tots en puguem tornar a banyar com s'havia fet abans», ha assenyalat Valls, que ha recordat que a Catalunya hi ha molts rius que tenen la mateixa problemàtica. «El Gaià, a Tarragona, no arriba al mar per culpa d'una presa absurda; el Segre, a Martinet de Cerdanya, pateix unes extraccions d'aigua molt fortes; cada conca té la seva problemàtica», ha enumerat la portaveu de la plataforma Gent del Ter, que tampoc ha volgut oblidar que el Besòs a la seva part baixa, un altre dels rius catalans on el bany hi és impossible, només porta aigua gràcies a la depuradora i a l'aigua provinent del Ter.

«Tot i ser una jornada lúdica i de conscienciació, al mateix temps reivindiquem que el Ter torni a ser el que era, que s'acompleixi com a mínim la llei de 1959 i la directiva marc de l'aigua», ha insistit Valls. «Només la recuperació dels rius com ecosistemes farà possible que aquests deixin de ser clavegueres o canals secs», ha finalitzat.