dimecres, 30 de juliol del 2008

El Govern destina a Catalunya 160 milions per garantir el proveïment d´aigüa

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008072900_6_279294__CATALUNYA-Govern-destina-Catalunya-milions-garantir-provement-daiga


El Govern central destinarà aquest any 160 milions d'euros per finançar un conjunt d'obres alternatives al Pla Hidrològic Nacional (PHN) i infraestructures que garanteixin la qualitat i el proveïment d'aigua en períodes de sequera a Catalunya.
EFE El secretari d'Estat de Medi Rural i Aigua, Josep Puxeu, i el conseller de Medi Ambient de la Generalitat, Francesc Baltasar, han signat avui a Barcelona el conveni destinat a materialitzar aquestes actuacions, considerades "estratègiques" pel govern català. Més de 82 milions d'euros s'invertiran en actuacions per al proveïment, mentre que els 78 restants s'assignaran a infraestructures destinades a millorar la qualitat dels recursos hídrics, el sanejament de les aigües residuals, l'ordenació del medi i el desenvolupament d'altres obres hidràuliques. El finançament de totes aquestes actuacions deriva de la disposició addicional tercera de l'Estatut, en compliment d'aquest, segons ha destacat Puxeu. Amb la firma d'aquest conveni, l'Executiu central garanteix la viabilitat econòmica d'algunes de les obres alternatives al Pla Hidrològic Nacional i dóna continuïtat al finançament de les obres ja incloses en el conveni de 2007, l'import del qual ascendia a 135 milions d'euros. Entre aquestes actuacions destaca la connexió de les plantes potabilitzadores d'Abrera i Cardedeu (Vallès Oriental), la construcció de la dessalinitzadora del Prat de Llobregat (Baix Llobregat) o la recent posada en marxa de la potabilitzadora de Ratera (Lleida), que garanteix el subministrament d'aigua a les comarques de la Segarra, Urgell i la Conca de Barberà. Aquesta injecció econòmica, que es farà efectiva en el present exercici, també permetrà millorar l'estat dels recursos hídrics i reduir la vulnerabilitat de Catalunya amb vista a nous períodes de sequera, com el que ha viscut la comunitat en l'últim any, mitjançant la recuperació de recursos subterranis i captacions en desús en diverses comarques. El nou conveni contribuirà així mateix a executar algunes actuacions ja previstes, com el proveïment des de l'embassament de Rialb (Lleida) fins a les comarques de la Segarra, l'Urgell, l'Anoia i la Conca de Barberà, l'ampliació de la dessalinitzadora de Tordera (Maresme) o la connexió entre aquesta planta i la potabilitzadora de Cardedeu (Vallès Oriental). Quant a l'àmbit de sanejament, la inversió ajudarà a finançar les ampliacions de les depuradores de Terrassa (Vallès Occidental), Lleida i Tàrrega (Urgell). El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, ha destacat la "bona harmonia" que ha regit la relació entre els governs central i autonòmic a l'hora de concretar aquestes inversions, tenint en compte que recentment s'han celebrat unes eleccions generals que ha retardat lleugerament el procés. Baltasar, que ha expressat públicament el seu "agraïment" a Puxeu, ha indicat que les obres s'executaran "molt ràpidament", encara que algunes ja estan en marxa, i que la majoria d'elles estaran acabades a final d'aquest mateix any.