divendres, 21 de desembre del 2007

CiU reclama recórrer al transvasament del Roine i la Generalitat ho descarta

Diari de Girona 20-12-07

L'exconseller de Medi Ambient Ramon Espadaler (CiU) ha reclamat avui al govern català que, davant la situació de sequera que travessa Catalunya, recorri a la via del "transvasament del Roine", una solució que el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, ha descartat assumir.

EFE Durant una interpel·lació al Parlament, Baltasar ha arribat a afirmar fins i tot que "si fa falta es portarà aigua en vaixells per garantir el proveïment", i ha insistit que les dessaladores previstes pel govern català, sumades a una bona política d'estalvi, poden aportar tants recursos com aquest transvasament.

Espadaler ha anunciat que demanarà empara al president del Parlament, Ernest Benach, per considerar que Baltasar "va mentir" sobre el grau d'execució del pressupost del seu departament, i ha denunciat que, a 30 de novembre de 2007, el conseller només havia executat el 51% del pressupost destinat al "cicle de l'aigua".

De la seva banda, Baltasar ha acusat CiU de no aprovar ni un decret amb mesures concretes per fer front a situacions de sequera mentre va governar, i ha anunciat que al gener compareixerà al Parlament per informar sobre la gestió de la sequera per part del govern català.

En la pràctica, la interpel·lació s'ha convertit en un debat sobre si la millor solució davant la sequera que travessa Catalunya és apostar pel transvasament del Roine o bé per les dessaladores.

Espadaler ha argumentat que davant un "problema estructural" fan falta "mesures estructurals", i ha subratllat que la "pèssima gestió" de la política de l'aigua de l'executiu català "ens porta al caos".

L'exconseller ha proposat connectar les xarxes de proveïment d'aigua de Catalunya entre elles, i aquestes amb la conca de Roine, si bé ha donat el seu suport a l'executiu en la construcció de noves dessaladores.

Ha afirmat que és mentida que el transvasament del Roine sigui més car que apostar únicament per la dessalació d'aigua, i ha dit que el govern català ja ha optat pel transvasament en connectar les xarxes del Ter i el Llobregat amb la de la Tordera, a l'hora que ha negat que la dessalació aporti els recursos hídrics suficients per proveir l'àrea metropolitana de Catalunya.

De la seva banda, Baltasar ha assegurat que el transvasament del Roine implicaria una inversió de 1.270 milions d'euros, davant als 1.060 milions previstos pel govern català per construir més dessaladores.

Encara que ha admès que la despesa energètica és més elevada en el cas de les dessaladores, ha assegurat el cost final d'un metre cúbic d'aigua és de 0,85 euros en cas del transvasament i de 0,55 en cas de la dessalació.

Així mateix, Baltasar ha dit que el transvasament planteja la dificultat de la negociació entre dos Estats i la Unió Europea, que tardaria deu anys a ser operatiu, que implicaria "fer una traça" al llarg de 500 quilòmetres de terrenys entre Espanya i França, i ha alertat que portaria Catalunya a dependre "d'una comunitat de regants francesa".

Ha defensat que la política d'estalvi d'aigua impulsada pel govern català ja ha comportat la reducció del consum d'aigua tant entre les indústries com entre els consumidors, i que quan entrin en marxa les noves dessaladores hi haurà prou recursos hídrics per proveir tota la població catalana.

Font:
http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2910_6_237895__Catalunya-reclama-recorrer-transvasament-Roine-Generalitat-descarta