dilluns, 17 de desembre del 2007

Paraules que s´emporta l´aigua

Diari de Girona 17-12-07

Si la memòria no em falla, va ser el conseller Joaquim Nadal qui mesos enrere va afirmar que «hi haurà un retorn parcial i a mig termini del cabal del riu Ter». Sort que no va dir quan seria això perquè resulta que el govern del qual ell forma part va aprovar el mes passat la inversió necessària per connectar les aigües Ter-Llobregat amb el Tordera. O sigui que en aquest cas es pot ben dir que les paraules se les emporta l'aigua més que no pas el vent. Dels fets, ja no cal ni que en parlem sinó és per denunciar un altre exemple d'incoherència governamental tripartita.

ÉS ABSOLUTAMENT DE CALAIX que en una època de continuada manca de pluja i de disminució constant del nivell dels embassaments cal adoptar mesures per conscienciar encara més sobre la necessitat de fer un ús racional de l'aigua. Ara bé, tenint en compte el cabal que les comarques gironines aporten des del Ter cap a Barcelona no sembla lògic que algú anunciés, com va fer, restriccions de quatre hores al dia a partir de gener als ciutadans de Girona. Sembla, com ha denunciat Carles Puigdemont, portaveu de CiU a l'Ajuntament de Girona, que als gironins i a les gironines se'ls demani una doble solidaritat, contradint, a més, allò que la llei assenyala en aquests supòsits pel que fa a la prioritat de les conques donants.

Que quedi clar que tots compartim, CiU inclosa, que és vital fer un ús racional de l'aigua, estalviar-la, reutilitzar-la i usar la política tarifària si cal per evitar un consum excessiu.
Ara bé, davant la incompetència demostrada pel govern tripartit també en aquesta qüestió, CiU defensa amb contundència les connexions de conques i alguna cosa més. És a dir, una Catalunya igualment en xarxa pel que fa a l'aigua i que s'admeti que Catalunya té un dèficit hídric que no se solventa només amb les polítiques abans esmentades sinó que es requereix aportació externa d'aigua al sistema. Això ja ho dèiem quan ens trobàvem amb una Catalunya de sis milions d'habitants i ho seguim dient ara que anem cap als vuit milions.

Ja sé que segurament ens fem pesats, però des de CiU seguim defensant el transvasament del Roina. Per què Doncs perquè les dades ens diuen que quan a Catalunya hi ha sequera severa com l'actual, totes les conques la pateixen: la del Ter, el Llobregat, la Tordera i l'Ebre. Per tant, en una situació de gran sequera no n'hi ha prou amb la interconnexió de conques.

El govern tripartit no admet públicament el dèficit hídric, però en canvi vol construir dessaladores. No és això admetre implícitament el dèficit hídric de Catalunya. O és que una dessaladora no aporta aigua, en aquest cas del mar, al sistema.

Abans que ningú pugui dir allò de «vosaltres també ho feieu», ja dic jo que CiU també defensa la construcció de dessaladores. Però no com a fórmula única.

Adequar els usos de l'aigua de mar amb una dessaladora requereix una quantitat molt gran d'energia, molt més que la portada d'aigua del Roina. Per tant, sí que hem de promoure l'estalvi energètic, com insisteix el govern, resultaria molt millor el transvasament del Roina.I que consti que ho diem en bé del que defensa el tripartit, que es promulga com el principal valedor d'aquest estalvi. O és que no ho diu de debò.

Des de les comarques gironines els demanem menys demagògia i més transparència i, sobretot, un tracte just. I al conseller Nadal, que és de la terra, si realment creu el que diu i encara té un mínim d'influència en el govern tripartit, cosa que dubtem, li demanem que treballi per tal que el que va dir sigui una realitat. De moment, i ho lamentem, les seves paraules van en una direcció i els fets en una altra. De fet, des d'aquest punt de vista, això no representa cap novetat.

*Diputat de CiU al Parlament

Font:
http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2907_3_237085__Comarques-Paraules-semporta-laigua