dimecres, 26 de desembre del 2007

Cunit dessalinitzarà aigua per a les xarxes del Ter i de Tarragona

Avui 26-12-07

"Serà una instal·lació ròtula entre la xarxa del Consorci d'Aigües de Tarragona i la del Ter-Llobregat". El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, va anunciar ahir la inversió de 85 milions d'euros per posar en marxa una planta dessalinitzadora a Cunit (Baix Penedès), amb capacitat per potabilitzar 20 hm3 d'aigua del mar a l'any, i bombejar-la segons la necessitat tant a la xarxa d'abastiment de Barcelona (ATLL) com a la de Tarragona (CAT), que té el punt de captació a l'Ebre.

En ple debat sobre els rigors del subministrament a què aboca la sequera, Baltasar va remarcar l'aposta del govern per obtenir nous recursos a partir de la dessalinització. A la planta de Blanes, que funciona des del 2002 i s'ampliarà pròximament perquè potabilitzi 20 hm3 a l'any, se sumaran noves instal·lacions al Prat de Llobregat, a Blanes mateix i a Cunit, que fabricaran 160 hm3 cada any, a més de la concessió d'aigua de l'Ebre que gestiona el Consorci del ministransvasament (120 hm3/any). "És el sistema més barat de tots els possibles", va explicar Baltasar.

Una "oportunitat"

Davant l'històric recel de la Plataforma per a la Defensa de l'Ebre que la dessalinitzadora es converteixi en un bypass d'aigua de l'Ebre cap a Barcelona, Baltasar va negar amb rotunditat que el sistema permeti "la interconnexió de xarxes". "Cal canviar el xip en aquest aspecte", va afirmar el conseller, que va definir la dessalinitzadora com "una oportunitat" per abastir la xarxa de l'Ebre en cas de necessitat.

Daniel Pi, president del consorci que gestiona el minitransvasament, va assegurar en aquest sentit que tècnicament és "inviable" enviar aigua de l'Ebre cap a Barcelona a través de la planta de Cunit.

"L'aigua només surt de la dessalinitzadora. No hi pot entrar", va afirmar Pi, que va subratllar que "no hi ha previsió ni voluntat d'emprendre la interconnexió", un projecte plantejat durant l'últim govern de CiU, i que inicialment va generar divisió a les files del partit socialista.

La previsió és que la planta de Cunit subministri aigua a la xarxa del Ter-Llobregat durant els mesos de tardor i hivern -per ser emmagatzemada als embassaments-, i a la del CAT durant l'estiu.

Font:
http://paper.avui.cat/article/societat/109823/cunit/dessalinitzara/aigua/xarxes/ter/tarragona.html