divendres, 28 de desembre del 2007

Demanen protegir la conca del Ter limitant la construcció i revisant l´aportació a Barcelona

Diari de Girona 28-12-07

Els antitransvasaments proposen iniciar les restriccions d'aigua per la zona barcelonina

P.T.V., Girona
La Plataforma d'Oposició als Transvasaments (POT) reclama mesures per protegir la conca del Ter i augmentar-ne el cabal, entre les quals destaquen limitar el creixement urbanístic, revisar la quantitat d'aigua d'aquest riu que subministra l'àrea de Barcelona i començar les restriccions per aquesta zona, demanant-li «que sigui solidària amb els donadors d'aigua del Ter». Els motius d'aquestes demandes, tal com remarquen els seus autors, són la sequera i la situació de precarietat en què es troba la conca.

Aquestes són algunes de les peticions incloses en un manifest aprovat el 15 de desembre i que la plataforma presentarà dimecres vinent al matí, 2 de gener, en una parada informativa que instal·larà al pont de Pedra de Girona. La POT farà arribar el document -que ha anomenat Manifest pel decreixement a la conca del Ter- als departaments de Medi ambient i Habitatge i de Política territorial i Obres públiques de la Generalitat, així com també a les diputacions de Girona i Barcelona i a d'altres institucions.

De manera paral·lela, la Plataforma d'Oposició als Transvasaments també ha decidit recollir adhesions a la seva proposta per protegir la conca del Ter, que segueix la directiva europea i els principis de la nova cultura de l'aigua. Aquest col·lectiu està obert a suports individuals, d'associacions o grups polítics.

El manifest s'obre demanant que es compleixi la llei del Ter del 15 de maig de 1959, que estableix el repartiment dels cabals «regulats amb els embassaments de Sau i Susqueda atorgant 8 m3/segon dels 20 m3/segon teòrics del riu a Barcelona, sempre que es garanteixin 3 m3/segon per al mínim ecològic del riu i per als cabals necessaris per als regs del Ter»; a més de «1 m3/segon per Girona i els ajuntaments de la Costa Brava». Sobre aquest punt, la plataforma vol que es tinguin en compte les circumstàncies i les responsabilitats de l'incompliment d'aquesta llei.

La POT també reclama poder accedir a tota la informació de l'Agència Catalana de l'Aigua a través de la seva delegació a Girona, complint les directives europees sobre l'accés públic a la informació mediambiental aprovades el 2003.

La tercera petició afecta la construcció. En concret, la plataforma vol que es creï una figura d'autoritat ambiental «que limiti el creixement urbanístic per sota de la capacitat de càrrega del territori» i «que s'apliquin els principis d'una economia ecològica per decreixement».

El manifest inclou el rebuig a un punt de l'Estatut de Catalunya perquè, segons alerten, es pot convertir en «una coartada per demanar el transvasament del Roine»; en comptes d'això, la POT reclama que «es defensi el cabal ecològic de les conques».

La plataforma sol·licita als diputats gironins al Parlament que «es responsabilitzin» en la gestió i el respecte pels recursos hídrics. A més, proposa que si calen restriccions d'aigua es comencin a aplicar a Barcelona i el Maresme.

Finalment, el document es tanca demanant una moratòria d'obres hidràuliques majors «fins que s'hagi arribat a una reflexió dels grans errors comesos els últims 50 anys».

Les adhesions a aquet manifest es poden adreçar al correu gentdelter@telefonica.net o a l'apartat de correus 126-17257 de Torroella de Montgrí.

Font:
http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2918_3_238890__Comarques-Demanen-protegir-conca-limitant-construccio-revisant-laportacio-Barcelona