dissabte, 31 de gener del 2009

El Consorci Alba-Ter reclama ´mesures permanents´ per evitar una altra sequera

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2009013100_3_311755__Comarques-Consorci-AlbaTer-reclama-mesures-permanents-evitar-altra-sequera

GIRONA | DDG

El Consorci Alba-Ter va demanar al Govern català, en nom dels municipis del Ter, mesures permanents per evitar una altra sequera. Arran de la derogació del decret de sequera i el cabal del riu del Ter, el consorci insta la Generalitat de Catalunya a mantenir "una postura que parteixi de la consciència" ja que "cal seguir treballant perquè la situació viscuda en el darrer episodi no es torni a produir".

D'aquesta manera, consideren que "ara és el moment d'anar més enllà i reflexionar sobre el riu, la pluja i l'aigua a les comarques gironines".

Des del Consorci consideren que si l'Agència Catalana (ACA) de l'aigua ha fet aquesta proposta és perquè "ha realitzat un càlcul i una previsió de l'aigua emmagatzemada als embassaments, a partir del qual es podrà garantir un funcionament normalitzat" del país i "especialment, es podrà garantir el cabal ecològic del riu Ter." Aquest cabal, establert per part de la mateixa ACA en el Pla de Manteniment de Cabals és de 4,60 m3/s d'octubre a març, 5,98 d'abril a maig, 4,60 durant el juny i 3,68 de juliol a setembre.

Per tant, afirmen, és "de lògica evidència que derogar el Decret de Sequera significa inequívocament garantir el compliment del mateix Pla de Cabals de Manteniment aprovat i establert per la mateixa ACA. Si no fos així i alguns dies el cabal del Ter fos inferior al previst pel Pla de Cabals de Manteniment com ja ha passat el 8 i 9 de gener amb un cabal de 4,42 i 4,38 m3/s la mesura de derogació del Decret seria il·lògica, injusta i novament discriminatòria per a l'aigua del Ter i per al nostre territori".