Un expert diu que els rius Fluvià i la Muga fa anys que no donen més de sí i que el que vol Girona per al Ter és que se'l respecti i s'hi facin inversions
http://www.diaridegirona.cat/comarques/2010/03/18/compensacioacute-laigua-aportada-pel-ter-40-anys-equivaldria-2000-milions/394265.htmlGIRONA | E.BATLLE
Si les comarques gironines haguessin pactat pel riu Ter termes similars als escollits pel minitransvasament de l'Ebre del 1981, això hauria suposat una aportació de recursos de 2.000 milions d'euros a aquestes comarques com a compensació per la cessió dels 10.000 hm3, que s'haurien aportat en 40 anys del Ter.
Aquesta és una afirmació que fa Joan Gaya, enginyer i i gerent del Consorci per a la Gestió Integral d'Aigües de Catalunya en l'estudi sobre L'aigua a les comarques gironines i que ahir va sintetizar en una conferència impulsada per la Taula d'Enginyeria de les comarques gironines a la Cambra de Comerç.
Una xifra molt gran si es compara en la inversió prevista per la Generalitat a les comarques gironines el 2010, de 224 milions d'euros, i és del mateix ordre de magnitud que els guanys que el 2009 obtindrà Catalunya amb el nou finançament, diu. Amb aquests diners, afegeix l'enginyer, s'haurien pogut solucionar infraestructures o mancances que dificulten el desenvolupament de Girona.
Tot i això, per Gaya el que l'àrea de Girona vol en un futur i pel seu riu és que "tingui reconeixement, respecte i inversions" i que per tant, acabi tenint un "futur amb dignitat" per aquesta demarcació, ja que al parer de l'enginyer "no pot ser que hi hagi municipis amb abastament en precari".
Estat i futur dels rius
Un altre aspecte destacat de l'estudi és la seva anàlisi dels rius de la demarcació. Per Gaya "el Fluvià i la Muga tenen magre el futur" perquè tenen necessitats molts superiors a les que es preveuen des de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) en el Pla de Gestió de l'Aigua de Catalunya, que es troba ara en exposició pública. En canvi, pel riu Tordera, el primer que es va declarar sobreexplotat "hi planen contradiccions", ja que amb les dessaladores s'hi fa menys pressió.
Pel que fa al Ter, recorda que les comarques gironines han viscut el conflicte de la presa del seu cabal essent el més "pacífic i pacient" de Catalunya i recorda que "s'espera que les promeses es compleixin".
Finalment, en un aspecte més econòmic per Gaya "no hi ha model sostenible sense suficiència econòmica". I traduït al model de planificació de l'ACA, l'enginyer divergeix i diu que "s'oblida de costos i inversions en tema de distribució i clavegueram", cosa que suposarà que es pugui arribar a pagar l'aigua el 2015 a 5 euros/m3 i no a 3 euros, com diu l'ACA.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada