dissabte, 30 d’octubre del 2010

El Ter només recupera cabal per les pluges del Pilar

http://www.diaridegirona.cat/comarques/2010/10/29/ter-nomes-recupera-cabal-pluges-del-pilar/441963.html 

Durant els dies anteriors no es va arribar al mínim ecològic de 3 m3/s 

El Ter mostra la seva millor cara quan la climatologia acompanya o quan el pantà de Susqueda allibera més aigua de l'habitual. Si bé això és el que es desprén de les dades publicades per l'Agència Catalana de l'Aigua del darrer mes. Només a partir del cap de setmana del pont de Pilar, quan es van recollir més de 100 l/m2 a diversos municipis, el Ter va superar el cabal ecològic que s'estableix en 3 m3/s al seu pas per Girona. 

D'aquesta manera, les dades recollides per la xarxa de control de l'aforament de Girona revelen que des del 8 d'octubre i fins al 29 de setembre la quantitat d'aigua que arrossega el riu era inferior al que s'estipula com el cabal necesari per mantenir la biodiversitat de la conca. Només el passat 28 d'octubre, amb un registre de 3,17 m3/s, es va conseguir superar el cabal ecològic. 

La diferència entre els dies anteriors i l'episodi de pluges torrencials d'aquells dies queda clarament reflectit en aquestes estadístiques. Per exemple, el passat 10 i 11 d'octubre, dies en els quals més va ploure, el cabal va passar d'estar per sota dels 3 m3/s a 69,89 i 51,31 m3/s, respectivament. 

Les precipitacions, però, no només van beneficiar el cabal del Ter, sinó que van ajudar a reomplir els embassaments de les comarques de Girona. En el cas de Susqueda les pluges van deixar el pantà a gairebé el 100% de la seva capacitat. Davant d'aquesta situació, i a partir del 12 d'octubre, l'ACA va passar a desembassar un cabal d'entre 15 i 18 m3/s quan, en condicions normals, el cabal és de 9-10 m3/s a la presa del Pasteral. Un mesura que, de moment, s'aplicarà de forma indefinida i que s'aturarà en funció de les previsions meteorològiques. 

La major sortida de cabal també ha beneficiat en aquest cas el Ter, ja que si durant els dies de més plues el cabal va ser extraordinàri, a partir del 14 d'octubre i fins al dia d'avui aquest cabal ha estat entorn als 10 m3/s. És a dir, el triple del que marca el cabal ecològic del Ter. 

Medi Ambient i Habitatge tenen l'objectiu de reduir progressivament la derivació del Ter cap a l'àrea metropolitana de Barcelona. Les dades anunciades aquest any pel conseller, Francesc Baltassar, seran de 150 hm3 l'any 2010, de 130 hm3 el 2012, fins a 115 hm3 el 2015. 

En aquest sentit, també va manifestar durant la visita a l'ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera al febrer que la previsió era augmentar, al llarg d'aquest any, el cabal circulant del Ter a Girona a una mitjana de 3,7 m3/s.