dissabte, 21 de setembre del 2013

II SALT KAYAK FESTIVAL - 20, 21 i 22/09/13

Dissabte 21/09 la gent dels caiacs de Salt, el Club Piragüisme Salt-Ter, fan la seva II SALT KAYAK FESTIVAL - 20, 21 i 22/09/13 (LINK)

Realment tinc curiositat de saber si hauran o no de pagar,  i la quantitat de diners en el seu cas, per tal de que els permetin deixin baixar mes aigua pel curs natural del riu i així poder fer be la cursa.   
Concretament veiem que desembassaran 15m/3 enlloc dels 12 de fins ara. Pel que sabem, no ho paguen a l'ACA com una tassa d'utilització "especial" del recurs, si no a ENDESA pels eventuals "perjudicis" si de resultes de desembassar mes aigua pels caiacs, tinguessin menor producció de KW, incomplint-se aleshores els drets concessionals d'aigua que tenen des de fa 50 anys per generar "llum" a la seva central hidroelèctrica de Susqueda. Per tant tindrem una informació útil per veure com valora ENDESA l'aigua de la que no disposarà i així fer "càlculs" sobre el que podriem hipotèticament obtenir d'aquests aprofitaments d'aigua si es gestionés públicament.
El Departament d'Interior de La Generalitat (Protecció Civil) d'acord amb l'ACA, faran una generosa aportació de 3m/3 extres de cabal durant 24 h. Pensem que Susqueda està al 96% de la seva capacitat total, quan els darrers 10 anys de promig està tant sols al 68%. Per tant, en realitat necessiten desembassar per no jugar-se-la amb pluges fortes de tardor - hivern (que en principi seria el "normal i tradicional") i que podrien forçar a desembassaments precipitats i/o excessius, amb un eventual risc d'inundacions. 
El sistema conjunt de reserves d'aigua en tots els embassaments de la "conca interna de Catalunya" és avui del 88%. Això és moltíssim comparativament a altres anys.  Tinguem em compte que Sau i Susqueda (Ter) suposen quasi el 60 % del total d'aigua embassada, i que fins i tot embassaments "magres" com és el cas de Boadella (La Muga),  avui està al 62% quan normalment per aquestes dates ronda tant sols el 25%. Hi ha molta aigua, i per tant és un moment collonut per poder parlar-ne tranquil·lament, precisament per que ningú va molt eixut, molt assedegat que diguem.