dissabte, 5 de juliol del 2008

CiU reclama una nova Llei del Ter que ´reconegui el territori´

Font: Diari de Girona
http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008070500_3_275230__Comarques-reclama-nova-Llei-reconegui-territori

GIRONA | XAVIER PI/ACN

CiU va presentar una proposta al Parlament perquè es derogui l'actual Llei del Ter -que data de l'any 1959- i insta el Govern a presentar en el termini de tres mesos un nou projecte de llei que tingui en compte "la contribució" que ha fet el territori durant aquest temps a l'àrea metropolitana de Barcelona.

El portaveu del grup al Parlament, Oriol Pujol, va ressaltar que la proposta s'ha de concebre com "l'embrió a partir del qual estructurar una política hídrica responsable" que no "enfronti territoris". I per a CiU, l'exemple d'aquesta nova concepció ha de néixer precisament a Girona. "Cap govern es podrà plantejar res en política hidràulica si no resol el greuge del Ter", va destacar Pujol.

El portaveu de CiU va indicar la necessitat de fer una nova legislació al voltant de l'aportació del Ter "encarada a la modernitat", que garanteixi "aigua per a tots els usos" i que eviti "enfrontar territoris".

La proposta de CiU estableix, a més, un decàleg de prioritats que ha d'incloure el projecte de llei. Es demana la fixació de cabals mínims ecològics; compensacions per a la conca del Ter i els seus municipis; un programa d'inversions per modernitzar les zones agrícoles del Baix Ter, la Muga i el Fluvià, i el "compromís" per elaborar un pla Integral de Protecció de la conca del riu.

Per presentar la proposta, CiU es remet a les competències exclusives que estableix l'Estatut sobre les conques internes de Catalunya.

El problema i la garantia

Per Pujol, la Llei del Ter, de l'any 1959, "és el problema, però també la garantia" per tirar endavant el projecte de llei, perquè "s'han estat incomplint sistemàticament els cabals establerts i les compensacions que es proposen per al territori".

El diputat de CiU i exconseller de Medi Ambient, Ramon Espadaler, va explicar que han preferit presentar ara la proposta, i no quan la sequera estava a l'ordre del dia, perquè "ara que hi ha aigua, és quan toca asseure's per parlar de la seva gestió".

Per la seva banda, el president de CDC a la demarcació de Girona, Eudald Casadesús, va explicar que el nou projecte de llei ha de partir "de l'estil de fer que ha tingut la Plataforma del Ter". I va afegir: "És a dir, volem continuar sent solidaris, però sense que això representi un expoli".