dimecres, 23 de juliol del 2008

L´aigua del Ter ja no arriba a la desembocadura i l´alcalde de Torroella demana mesures urgents a l´ACA

Font: Diari de Girona

L'aigua del Ter ja no arriba fins a la desembocadura. El poc cabal que porta el riu els darrers dies ha fet que la sorra anés guanyant terreny, i que l'aigua ja no tingui prou força per desplaçar-la i arribar fins al mar. L'alcalde de Torroella de Montgrí, Joan Margall, ha enviat una carta al director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) demanant-li mesures urgents per corregir el problema. ACN/DDG Segons ressalta a l'escrit, aquesta situació pot comportar que es repeteixin problemes com 'sobreescalfament de l'aigua, proliferacions algals o mortalitat de peixos'.

Segons els darrers controls que han portat a terme els tècnics municipals, el cabal que porta el riu Ter al seu pas per Torroella de Montgrí es troba molt allunyat del què hauria de ser. En concret, aquest dilluns i dimarts, el riu tenia 1,02 i 0,99 metres cúbics per segon al seu pas pel pont del Ter, a l'entrada de la població. En aquesta època de l'any, el cabal ecològic s'hauria de situar al voltant dels quatre metres cúbics per segon.

Però si aquesta és la situació al seu pas per Torroella, en arribar a la zona de la Gola del Ter, on hi ha la desembocadura, la situació encara és més greu. I és que l'aigua ja no té prou força per obrir-se pas entre la sorra i, en conseqüència, la desembocadura s'ha tancat i el riu es troba estancat.

La situació dels darrers dies ha comportat que l'alcalde de Torroella de Montgrí, Joan Margall, hagi fet arribar una carta de queixa al director de l'ACA, Manel Hernández. A l'escrit, Margall recorda 'el llarg i sever període de sequera' que va afectar 'de manera especialment la conca del Ter', que es va corregir 'amb les generoses pluges del mes de maig'.

'A dia d'avui, però, i amb els embassaments de Sau i Susqueda al 72% i al 57% respectivament hem de lamentar que le tram del Baix Ter no hagi experimentat cap millora substancial', afegeix l'alcalde. Joan Margall qualifica com a 'especialment greu i compromesa' la situació que viu el riu al pas pel seu terme municipal, i recorda que els darrers registres 'evidencien un cabal que està molt lluny, encara, de l'ecològic'.

Joan Margall es mostra preocupat per la situació i recorda que el territori ha estat 'solidari i generós' amb els recursos hídrics, però es lamenta que aquesta situació no sigui 'recíproca' quan el nivell dels embassaments permet restablir el cabal ecològic del riu. A més, l'alcalde demana a l'ACA que no oblidi que 'la manca d'aigua que baixa pel riu té un efecte fonamental en la recàrrega de la reserva hídrica de l'aqüífer del Baix Ter, que abasta d'aigua potable uns 40 municipis i unes 150.000 persones'.

Preocupació per la desembocadura

En relació a la situació que es viu a la desembocadura, l'alcalde transmet a l'ACA 'la preocupació' que viu tant la gent del territori com l'Ajuntament de Torroella de Montgrí. 'Hem d'evitar que es repeteixin problemes que ja hem patit en massa ocasions de sobreescalfament de l'aigua, proliferacions algals o mortalitat de peixos', afegeix l'escrit.

Per aquests motius, i tenint en compte la millora de la situació general dels embassaments de la conca del Ter, Joan Margall demana a l'ACA solucions urgents. 'Li demano que adopti les mesures convenients per garantir el cabal suficient perquè el riu torni a ser el que és, l'element estructurador del territori, un signe identitari del nostre paisatge i una font de riquesa', conclou l'escrit.