dijous, 31 de juliol del 2008

La Plataforma del Ter porta l´ACA als jutjats per incomplir la llei de 1959

Font: Diari de Girona
http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008073100_3_279517__Comarques-Plataforma-porta-lACA-jutjats-incomplir-llei-1959

Reclama al jutge que com a mesura cautelar ordeni a Medi Ambient el retorn de l'aigua del riu

GIRONA | PILI TURON

La Plataforma del Ter portarà l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) als jutjats per incomplir la llei de 1959 sobre el transvasament d'aigua d'aquest riu a Barcelona. Aquesta és la primera vegada que el col·lectiu decideix seguir la via judicial i el tràmit es realitzarà avui als Jutjats del tribunal contenciós administratiu de l'àrea metropolitana de Barcelona. Fins que es produeixi la resolució, ahir també van demanar al jutge que "com a mesures cautelars" obligui l'ACA a complir la llei.
A l'abril, la Plataforma del Ter va presentar un requeriment a l'Agència Catalana de l'Aigua demanant-li que complís la Llei del Ter, però la resposta d'aquest organisme del Departament de Medi Ambient i Habitatge ha estat "una fugida endavant, parcial i plena de vaguetats", segons va explicar el seu president i alcalde de Celrà, Francesc Camps. Així que una vegada complert el procés administratiu, l'organització ha decidit portar el tema als jutjats amb l'objectiu de "redreçar la situació", en paraules del mateix Camps.

Una situació "insostenible"

La plataforma inclou una seixantena d'institucions i entitats de la conca del Ter, preocupades per la progressiva disminució del cabal del riu i empitjorament de les seves aigües, pels seus efectes sobre l'agricultura i per la contaminació de l'aigua d'abastament públics de molts municipis d'aquesta zona. En la seva opinió, tot plegat ha deixat el Ter en una situació "insostenible".

Entre els arguments del col·lectiu hi ha que s'està transvasant el 75% del cabal del riu "tot i no complir-se els criteris ecològics mínims per a garantir la salut del Ter i l'aprovisionament dels municipis de la seva conca". Per aquest motiu, l'organització denuncia que s'està produint "un incompliment sistemàtic de la normativa actual" i remarca que més de l'abastament de l'aigua de Barcelona prové del Ter.

Segons la llei de 1959 que la Plataforma exigeix que es compleixi, a Girona hi ha d'haver 3 metres cúbics per segon de cabal circulant, un per a l'abastament de Girona i la Costa Brava i 150 hectòmetres cúbics anuals per als regadius. I és per l'incompliment d'aquesta normativa que la plataforma ha decidit portar l'ACA als jutjats.

Ahir, Francesc Camps va explicar que la Plataforma del Ter "aportarà dades reals i testimonis per justificar el recurs" quan el jutjat decideixi iniciar la fase de proves, cosa que els implicats esperen que passi al setembre.

D'altra banda, la plataforma ha tancat la seva primera ronda de contactes amb els partits polítics catalans, dels quals Camps va explicar que han obtingut "una excel·lent receptivitat". L'alcalde de Celrà va avançar que es farà una segona ronda, en la qual demanaran als polítics que assumeixin actuacions concretes.