El conseller de Medi Ambient va relacionar l'obra amb el retorn del cabal ecològic del riu gironí
http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008092000_3_287998__Comarques-Comencen-tunel-connectara-conques-Llobregat
SANT JUST DESVERN | ACN/DDG
Les obres de perforació per construir el túnel que ha de connectar les conques dels rius Llobregat i Ter van començar ahir, una construcció que el conseller de Medi Ambient va relacionar amb l'inici del procés per retornar el cabal ecològic del Ter a les comarques de Girona. El túnel passarà per sota la serra de Collserola i permetrà transportar aigua d'una conca a l'altra en funció de les "necessitats", segons va explicar el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, durant la seva visita a les obres.
Aquest túnel tindrà un total de dotze quilòmetres de llargada i sis metres de diàmetre. La canonada que s'introduirà per tal de transportar aigua tindrà 1,8 metres de diàmetre. Es preveu que el transport d'aigua entri en funcionament d'aquí a dos anys. El pressupost és de 200 milions d'euros, i compta amb una aportació de la Unió Europea.
El conseller Francesc Baltasar va explicar que les tuneladores comencen a treballar des de dos fronts. D'una banda, des de Sant Just Desvern i, de l'altra, des de l'estació distribuïdora de Trinitat. La previsió és que aquestes dues tuneladores s'acabin trobant d'aquí a un any.
Pendents d'infraestructures
L'aigua del Llobregat que passarà pel túnel estarà produïda a la planta dessalanitzadora del Llobregat, que es preveu que entri en funcionament a partir del maig del 2009. També estarà produïda per la potabilitzadora d'Abrera, que en aquest cas estarà acabada a finals d'aquest 2008.
Per aquest motiu, Francesc Baltasar va relacionar aquesta interconnexió amb el retorn del cabal ecològic del riu Ter -tal com s'hi ha compromès des de la Conselleria que dirigeix al govern de la Generalitat de Catalunya. En aquest sentit, va explicar que aquest retorn "té una data d'inici", que és la posada en marxa de la dessaladora del Llobregat, l'aigua de la qual s'articularà precisament des d'aquest túnel.
Baltasar va explicar que aquesta nova canonada serà "reversible" i que permetrà transportar aigua d'una conca a l'altra en funció de les "necessitats". La connexió té un recorregut total de 14.960 metres, dels quals 12.035 són túnel.
Les obres que van començar ahir tenen un pressupost de més de 200 milions d'euros, el 57 per cent de qual prové del Fons de Cohesió de la Unió Europea.
Detalls tècnics
La tuneladora que es fa servir té 6 metres de diàmetre i 260 metres de longitud, que avança mitjançant cilindres hidràulics i fa girar un capçal que talla la roca que troba al davant.
Els trossos de pedra i terra s'extreuen cap a l'exterior utilitzant una cinta transportadora. Val a dir que questa interconnexió és una actuació planificada com a alternativa al derogat Pla Hidrològic Nacional.
El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Frances Baltasar, d'altra banda, també va parlar sobre la conca de la Muga, que a hores d'ara encara està en la fase d'excepcionalitat 2 a causa de la manca d'aigua.
En aquest sentit, el conseller d'Iniciativa per Catalunya Verds va explicar que per sortir d'aquesta fase, haurien de caure pluges importants que permetessin omplir el pantà de Boadella.
Tot i així, Francesc Baltasar va dir que encara "estem lluny" que això pugui passar, però també ha recalcat que cap municipi que depèn d'aquesta conca patirà restriccions.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada