dilluns, 22 de setembre del 2008

Un estudi alerta de la presència de peixos exòtics al Ter per culpa del seu baix nivell

L'informe de l'Observatori de la Sostenibilitat adverteix que el canvi climàtic pot empitjorar encara aquesta situació

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008092200_3_288287__Comarques-estudi-alerta-presencia-peixos-exotics-culpa-baix-nivell

GIRONA | MIREIA RECASENS

Segons un estudi de l'Observatori de la Sostenibilitat a Espanya (OSE), les funcions ambientals de l'aigua del riu Ter estan profundament modificades. A causa del cabal constant i la falta de creixement del riu juntament amb els valors mínims que s'hi han registrat, especialment a l'estiu, han afavorit la proliferació a la part baixa del riu d'espècies exòtiques, tant de peixos com d'altres organismes i també la presència de plagues -la mosca negra- que obliguen a tractar l'aigua amb insecticides per evitar problemes de salut pública.

Com l'OSE esmenta en el seu informe, aquesta situació empitjorarà en el futur a causa del canvi climàtic. Per aquest motiu, s'està intentant prendre algunes mesures amb la pretensió de compensar el futur creixement de la població. Amb la dessalació i un ús més eficient dels recursos, a més de la reutilització, es pretén arribar a incrementar a 300 hm3 els recursos de la regió. També es vol intentar enfortir les funcions ecosistèmiques millorant així el cabal ambiental de la part baixa del riu Ter.

La conca del Ter

Les conques del riu Ter i el riu Llobregat abasteixen la regió metropolitana de Barcelona. Cal destacar, que la pressió sobre els ecosistemes acuàtics del consum d'aigua que la Ciutat Comtal produeix és molt significativa. Es pot dir que les conques del Ter i el Llobregat es dediquen, quasi en exclusiva, al proveïment de l'àrea barcelonina. Gran part d'aquesta aigua s'utilitza per a usos urbans i industrials de la zona. El baix Ter rep només el 20% o el 30% de tot el vessament generat a la seva conca en un any normal, és a dir, que en un any sec la quantitat és menor.

Les aportacions del cabal del riu Ter es deriven de 6 a 8 m3/seg cap a la regió de Barcelona, que teòricament era només una part del cabal mitjà del riu dels anys seixanta (20 m3/seg). Però actualment el cabal mitjà del riu és menor i les derivacions actuals (260 hm3) s'aproximen a les aportacions naturals del riu en anys secs. Una part de l'aigua derivada s'aporta al Mediterrani a través del riu Besòs. Per aquest motiu, els cabals que els rius transporten són insuficients per la seva funcionalitat ecològica. Cal destacar que aquesta situació actual ha anat empitjorant al llarg dels anys.

Els usos de l'aigua han canviat de forma profunda el cicle hidrològic de tots els rius de manera que les aportacions majoritàries no es realitzen a través dels rius sinó de les depuradores (la del Besòs tracta prop de 4 m3/seg, una xifra igual que la del Llobregat) o del riu Besòs que no portaria tant cabal de forma natural.
Així doncs, com l'Observatori de la Sostenibilitat a Espanya esmenta, el cas del riu Ter pot empitjorar a causa del canvi climàtic i per aquest motiu és important prendre les mesures adients que es proposen.