dilluns, 17 d’agost del 2009

El Ter ha mantingut el cabal mínim a Girona quasi tot l´any

http://www.diaridegirona.cat/comarques/2009/08/17/ter-ha-mantingut-cabal-minim-girona-quasi-lany/351023.html

Entre l'abril i el juny, durant 42 jornades, el volum d'aigua va ser superior a 20 metres cúbics


GIRONA | JOAQUIM BOHIGAS El riu Ter ha tingut, al seu pas per la ciutat de Girona, el cabal mínim ecològic durant el 88% dels dies als set primers mesos de 2009, segons ha divulgat l'Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat de l'Ajuntament. En observar la gràfica (amb eix de coordenades corresponent als mesos de l'any i el volum d'aigua), els màxims cabals s'han registrat entre principis d'abril i el mateix període de juny. En aquests dos mesos, s'ha mantingut, durant 42 jornades, un cabal mitjà diari superior a 20 metres cúbics per segon. Els dies en què no hi ha hagut compliment del cabal de manteniment són 27. Les dades abracen des del primer de gener i fins el 31 de juliol. El punt de mostreig és el pont de la Barca.

Dues, entre d'altres, de les característiques de la gràfica interanual de 2009 és el traç marcadament irregular i la gran diferència de l'evolució respecte al 2008. La difusió d'aquestes dades coincideix, temporalment, amb l'anunci que ha realitzat el conseller de Medi Ambient de la Generalitat, Francesc Baltasar, sobre el projecte de reducció progressiva (de 2009 a 2015) del 40% del cabal del Ter que es trasvassa cap a la ciutat de Barcelona, i la seva àrea metropolitana. D'aquesta manera, i segons els càlculs que ha fet el Govern autonòmic, és possible passar d'una aportació de 190 hectòmetres cúbics anuals (la mitjana dels darrers anys) a 115 el 2015.

L'anunci de Baltasar, celebrat públicament després, pel president d'ICV a les comarques gironines, Joan Boada, i el coordinador en el mateix àmbit territorial i regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat a l'Ajuntament de Girona, Enric Pardo, estava contextualitzat en la posada en funcionament de la desalinitzadora del Llobregat. El president del Consorci Alba-Ter, Francesc Camps, va demanar "garanties" però, alhora, creu que és factible que s'executi.

En aquest sentit, el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, es va comprometre, el 28 de febrer de 2008 a Celrà, en una trobada amb el consorci Alba-Ter, a un retorn del cabal del riu, alhora que reconeixent-ne l'actual sobreexplotació i la solidaritat gironina en l'abastament d'aigua a Barcelona. La manca d'un cabal ecològic del Ter al pas per la demarcació de Girona va provocar, ara fa a l'entorn d'un any i mig, les protestes de col·lectius professionals (regants...) i socials (ecologistes...). La idea bàsica que es volia transmetre, a manera de sensibilització, era que, en època de sequera, el Ter continuava sent el principal subministrador d'aigua de Barcelona, i la seva àrea d'influència, mentre que el territori gironí quedava afectat en diferents variables, com restriccions en el conreu o danys en el manteniment de l'ecosistema.