divendres, 1 d’agost del 2008

La Plataforma del Ter vol portar al Parlament el retorn del cabal del riu

Font: Vilaweb-ElPunt
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2953003

L'entitat interposa un recurs contenciós contra la decisió de l'ACA

MONTSE BARRERA. Girona
La Plataforma del Ter vol reiniciar una segona ronda de converses amb els diferents partits polítics per trobar una solució a la recuperació del cabal del Ter a la demarcació de Girona, i que finalment arribi al Parlament i s'estableixi la manera com s'han d'utilitzar els recursos naturals del país i del riu en particular. La plataforma va presentar ahir un contenciós contra la decisió de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) de continuar incomplint la derivació dels cabals que estableix la llei de 1959.

A banda de la via judicial, la Plataforma del Ter intentarà reconduir la situació d'incompliment de la derivació del cabal del riu Ter que estableix la llei de 1959 per la via política. Així ho va explicar ahir el president de la plataforma i alcalde de Celrà, Francesc Camps, que afirma que els diferents partits polítics es trobaran a la tardor per tornar a tractar el tema, després d'haver acabat una primera roda fa pocs dies.

Camps afirma que cal trobar una solució estratègica lògica entre els partits polítics, per després traslladar-la al Parlament i que s'estableixi un acord a curt i mitjà termini per recuperar el cabal del riu. Pel president de la plataforma, el Parlament ha d'establir no només la recuperació d'aquest cabal, sinó també la manera com s'han d'utilitzar els recursos naturals a Catalunya en general.

La presentació del recurs contenciós és un acte de resposta a la que en el seu moment va donar l'ACA. El 15 d'abril passat la plataforma va presentar un escrit de reclamació a l'ACA exigint l'immediat compliment de la llei del Ter de l'any 1959, reclamació que va ser rebutjada pocs dies més tard. En opinió de Camps, la resposta de l'ACA «no va estar prou argumentada» i per això s'opta ara per la via judicial per veure «si el jutge reconeix el greuge que es fa a la llei». Camps reconeix que el tema no és senzill de solucionar, però manté que fa molts anys que dura i les solucions triguen a arribar. Per això, afegeix: «Cal ser perseverants perquè les raons acompanyen i també s'ha de recórrer als recursos legals pel maltracte que es fa al Ter.» «Més que solidaritat és un abús i un espoli», afegeix Camps, que ha denunciat en repetides ocasions la progressiva disminució del cabal del riu i l'empitjorament de les seves aigües, així com afectació a l'activitat agrícola.