dimecres, 6 d’agost del 2008

Torroella activa la creació de la comunitat d'usuaris d'aigua per gestionar la del Baix Ter

Font: El Punt-Vilaweb
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2958133

Espera que s'hi impliquin els altres 38 pobles de la zona

ALBERT VILAR. Torroella de Montgrí

El ple de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí aprovarà demà promoure la constitució de la comunitat d'usuaris dels aqüífers del Baix Ter, que va començar a impulsar fa tres anys, i la declaració de la implicació del món local en la gestió de l'aigua. I ho farà arribar als 38 pobles de la zona perquè s'hi adhereixin. La idea és constituir la comunitat a l'octubre.

L'any 2005, l'Ajuntament de Torroella, comandat per CiU, ja va impulsar crear la junta gestora de la Comunitat d'Usuaris d'Aigua del Baix Ter. I a part de Torroella, també ho veien bé 15 municipis més, a part de 2 comunitats de regants, 2 sindicats agraris, 3 empreses subministradores d'aigua i una institució agrària.

I fa un parell de mesos, el nou Ajuntament, ara comandat per UPM i ERC, va decidir reactivar el tema mirant d'implicar el màxim de municipis possibles. I es va fer una trobada general que va aplegar ajuntaments, comunitats de regants i l'Agència Catalana de l'Aigua de la Generalitat.

Ara, novament, l'Ajuntament de Torroella ha fet un altre pas endavant amb la declaració institucional en defensa de la implicació del món local en la gestió de l'aigua de l'aqüífer del Baix Ter, i alhora es vol promoure la constitució de la comunitat.

En aquest sentit, el ple municipal de Torroella, que es reuneix demà, dijous, aprovarà la declaració i la promoció de l'entitat. I, al mateix temps, pensa fer-ho arribar a la resta de municipis afectats, que són 38, perquè s'hi adhereixin també per acord de ple. La previsió de l'Ajuntament de Torroella és que la constitució es faci formalment durant el mes d'octubre.

La futura Comunitat d'Usuaris de l'Aigua del Baix Ter, que ja existeix en altres zones de Catalunya, té com a objectius: resoldre els problemes derivats de la sobreexplotació, la contaminació i la intrusió marina en les aigües superficials i subterrànies; evitar i resoldre les qüestions o litigis entre els usuaris; gestionar directament els interessos comuns de l'aprofitament de l'aigua; informar sobre les aigües concedides; proposar mesures; gestionar els serveis que hi delegui la Generalitat; potenciar els nous mecanismes d'estalvi i racionalització de l'ús de l'aigua, i potenciar la reutilització de l'aigua regenerada.