dimarts, 9 de febrer del 2010

El Ter ha assolit el seu cabal ecològic només tres dies durant l´últim mes

El Ter ha assolit el seu cabal ecològic només tres dies durant l´últim mes

Font: Diari de Girona

Durant 12 dies la conca no va arribar a superar ni els 2 m3/segon al seu pas per Girona quan la llei del 59 marca 3 m3/segon

GIRONA | DDG
El gener ha estat un més fred però escàs en precipitacions a les comarques de Girona. Una circumstància que no beneficia, si cap, al fet que el Ter consegueixi assolir el cabal ecològic. Si fem una ullada a les dades que facilita l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) dels últims trenta dies queda constatat que el riu només va assolir el mínim en tres dies. En base a la llei del Ter aquest cabal mínim i ecològic ha de ser de 3 m3/segon al seu pas per Girona. Entre el 9 de gener i el vuit de febrer, però, el cabal de la conca es va situar entorn als 2 m?/segon.
Les dates en què es va arribar al cabal van ser el 26, 27 i 28 de gener amb uns valors de 3,95, 3,90 i 3,89 m3/segon respectivament. En d'altres el cabal va estar pròxim al mínim que marca la llei com per exemple el 25 de gener, quan es va arribar a 2,80 m3/segon o el 29 del mateix mes que va ser de 2,93 m3/segon. La resta de dies el cabal ecològic va rondar entre els 2,21 m3/segon de màxim i l'1 ,64 m3/segon del 30 de gener. La xifra mitjana més baixa dels últims 30 dies. De fet, si analitzem els cabals mínims registrats d'aquests últims 30 dies, surten 12 dies en què la conca no portava ni 2 m3/segon al seu pas per Girona.

Històricament el Ter és un dels rius més castigats de Catalunya. Des del Pasteral, i a partir del 1959, pateix un transvasament al Llobregat per abastir l'àrea metropolitana de Barcelona i que provoca que en molts dels trams la conca no arribi al seu cabal ecològic. L'entrada en funcionament de la dessalinitzadora del Baix Llobregat havia de posar remei a aquest transvasament. Des de l'Observatori del Ter qualifiquen aquestes dades com a "dramàtiques". En tot cas recorden que més enllà dels 3 m3/segon de la llei del Ter del 59 també existeix el Pla Sectorial de Cabals de Manteniment de l'ACA que xifra aquest cabal en 4.60 m3/s per aquesta àrea i mes. Una cota que hores d'ara no és assolible en base a les dades que diàriament posa a l'abast l'Agència Catalana de l'Aigua.

El Govern diu que el superarà

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, va explicar la setmana passada durant la visita a l'ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera que la instal·lació permetrà, juntament amb altres actuacions, reduir progressivament la derivació del Ter cap a l'àrea metropolitana de Barcelona, que serà de 150 hm3 l'any 2010, de 130 hm3 el 2012, fins a 115 hm3 el 2015. Respecte a aquest cabal ecològic, el Govern va afirmar que s'ha complert "escrupulosament" amb la llei del 59 durant tot el 2009 i que, d'altra banda, preveu augmentar, al llarg d'aquest any, el cabal circulant del Ter a Girona a un promig de 3,7 m3/s