dijous, 25 de febrer del 2010

Un projecte eliminarà la flora exòtica invasora en diversos trams de les ribes del Ter

Es treballa per eliminar el budleia, la canya, el bambú, la falsa acàcia i el negundo La feina, la fan 22 persones amb risc d'exclusió social

http://www.diaridegirona.cat/comarques/2010/02/25/projecte-eliminara-flora-exotica-invasora-diversos-trams-ribes-del-ter/389938.html

GIRONA | DDG
Un projecte ambiental està duent a terme diverses actuacions per eliminar la flora exòtica invasora de les ribes del Ter. Un projecte que va començar l'octubre de 2009 i que està previst que es finalitzi aquesta primavera. Les actuacions per eliminar aquestes espècies invasores s'impulsen a través de diverses proves pilot centrades en trams concrets del riu on l'incidència és especialment greu. Els treballs més destacats han servit per protegir i recuperar la vegetació de ribera mitjançant una neteja de la llera del riu, eliminar o controlar la flora exòtica amb diferents tractaments i afavorir la vegetació pròpia. Aquests tractaments se centren principalment en cinc espècies exòtiques: la budleia, la canya, el bambú, la falsa acàcia i el negundo.
Respecte a la budleia, els treballs han consistit en eliminar-la de forma manual i mecanitzada mitjançant l'extracció de soques i arrels per evitar que rebotri. En canvi, la canya s'eliminarà de forma manual mitjançant desbrossades reiterades. D'altra banda, el bambú s'estassarà manualment en un petit sector per veure com reacciona l'espècie, i en algun punt també es retirarà tot el sistema radicular de forma mecanitzada. Finalment, a les falses acàcies i al negundo, se'ls aplicarà tractaments fitosanitaris per veure com responen.
Paral·lelament, també es potencien les espècies de flora autòctona per millorar les formacions de boscos de ribera més ben conservades. Per a aquest efecte, s'estan realitzant tallades selectives que afavoreixen i diversifiquen les masses vegetals existents, mitjançant la selecció positiva i mantenint els millors peus arboris i arbustius. El projecte, que té un cost previst de 38.000 euros, compta amb el suport de la Diputació de Girona i La Caixa, va començar l'octubre del 2009 i es preveu que acabi aquesta propera primavera. En total, s'actuarà en trams del riu que comprenen set municipis: Sant Joan de les Abadesses, Colomers, Bescanó, Salt, Sant Gregori, Bordils i Sant Joan de Mollet.
Els treballs, a part d'intentar eliminar la flora invasora, també se centren en netejar abocaments de la llera del riu. D'aquesta manera i paral·lelament també es potencien les espècies de flora autòctona per millorar les formacions de boscos de ribera més ben conservades. Per a aquest efecte, s'estan realitzant tallades selectives que afavoreixen i diversifiquen les masses vegetals existents, mitjançant la selecció positiva i mantenint els millors peus arboris i arbustius.

Persones en risc d'exclusió
Les tasques han permès donar feina a 22 persones en risc d'exclusió social. La major part d'aquestes tasques, les estan duent a terme col·lectius de persones amb risc d'exclusió social. En concret, la Fundació MAP s'està encarregant de les accions previstes a la comarca del Ripollès, mentre que la Fundació Privada Onyar - La Selva se centra en les actuacions de les comarques del Gironès i el Baix Empordà. El projecte s'emmarca dins el conveni entre Diputació, La Caixa on l'entitat destina 1,2 milions anuals.