dijous, 28 de febrer del 2008

Agricultura no ajudarà econòmicament els regants si perden tota o part de la collita

El conseller Joaquim Llena diu que "tot el que és assegurable no és subvencionable"

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2979_3_250318__COMARQUES-Agricultura-subvencionar-regants-Baix-perden-tota-part-collita

Carles Torramadé, Palamós

El Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural no té en ment destinar cap ajuda econòmica extra per les pèrdues que pot ocasionar la sequera en les explotacions agrícoles de la conca del Ter i que els regants han xifrat en 50 milions d'euros després que l'Agència Catalana de l'Aigua els hagi garantit només un 10% dels 45 hectòmetres cúbics que diuen necessitar per tirar endavant la campanya de reg. Ahir, el mateix dia que els regants van anunciar les primeres mobilitzacions per aquest diumenge, el conseller del DAR, Joaquim Llena, va visitar Palamós i va manifestar que parlar de pèrdues "és un tòpic" i que "tot el que és assegurable no és subvencionable", referint-se al fet que els conreus són assegurables, per la qual cosa dóna a entendre que si els pagesos perden tota o part de la collita, ja ho afrontarà econòmicament l'assegurança. En el que sí intentarà intervenir el DAR és en els cas dels arrossars de Pals perquè no perdin els ajuts de la Unió Europea, i que suposen el 50% del cost de les explotacions.

El conseller va visitar ahir el Museu de la Pesca i la seu del que serà el futur Espai del Peix, a la llotja palamosina. Llena també va visitar l'Ajuntament i es va reunir amb la confraria de pescadors, a qui va manifestar la implicació del Departament que dirigeix en la proposta dels pescadors palamosins de crear una reserva marina a l'entorn de les illes Formigues. Així mateix, va destacar el fet que la proposta hagi sorgit "de baix", en el sentit que ha sortit dels pescadors i no de cap institució que, segons Llena, hi estan totes d'acord. El conseller també va comunicar la participació del DAR en el projecte de l'Espai del Peix i l'encert de buscar la qualitat de la marca Gamba de Palamós.

Qüestionat pels mitjans de comunicació per mesures d'ajuda als agricultors de la conca del Ter, Llena va explicar que en els últims quatre anys tant el Departament com el Ministeri d'Agricultura han apostat perquè les explotacions ramaderes i agrícoles disposin d'asseguranca, de manera que, segons va dir, cada any han invertit 40 milions d'euros per pagar les assegurances de les explotacions. Per aquest motiu, creu que aquells agricultors que no tenen assegurança no haurien de reclamar cap ajuda. Prèviament, va assegurar que tot allò que és assegurable no pot rebre cap subvenció.

Quant als arrossars de Pals, que enguany han de renovar els ajuts europeus que es concedeixen cada cinc anys amb la condició que l'arròs estigui sembrat i de moment no hi ha aigua per inundar-los a finals d'abril, Llena va dir que "intentarem que això no sigui així".