dissabte, 9 de febrer del 2008

ERC exigeix que la Generalitat compleixi la llei amb el transvasament del riu Ter

Diari de Girona 9-2-08

Asseguren que estan pressionant els seus socis, PSC i ICV, perquè es trobi una altra solució Aposten per una cultura de l'aigua sostenible

L.Fanals, Torroella de Montgrí.

Esquerra Republicana lamenta que la Generalitat estigui incomplint la llei en el transvasament del riu Ter a Barcelona, ja que el cabdal que circula a les comarques gironines és molt inferior al mínim establert. Per aquest motiu, considera que s'han de buscar alternatives a llarg termini per posar fi a aquesta situació i assenyala que els diputats d'ERC al Parlament pressionen els seus socis de govern, PSC i ICV, per intentar trobar una solució, seguint el camí que ja va iniciar en el seu dia Francesc Ferrer. El cap de llista al Congrés per Girona, Francesc Canet, va recordar ahir que s'incompleix la llei 15/1959, on s'estableixen determinades condicions per al transvasament a Barcelona que passen per garantir primer el subministrament a les comarques de Girona. De la mateixa manera, va indicar que segons el Pla Sectorial de Cabals de manteniment, el Ter hauria de portar, a l'alçada de Torroella, un total de 5,5 metres cúbics per segon, mentre que les últimes dades indiquen que ni tan sols s'arriba als 2. "Complint la legalitat vigent, les comarques gironines no patirien gens", va afirmar el candidat. De fet, el representant d'ERC va indicar que si es reduís a la meitat la captació abans del Pasteral, ja es compliria la normativa i no hi hauria problema.

Canet va assegurar que entén les necessitats d'abastament de l'àrea urbana de Barcelona, però va considerar que el transvasament no és la millor opció i que per això creu que els governs català i espanyol haurien de buscar altres alternatives a llarg termini. "Si vam dir que no al transvasament de l'Ebre, també diem que no al del Ter", va indicar el cap de llista republicà.

El regidor de Torroella de Montgrí i diputat de Medi Ambient a la Diputació de Girona, Josep Maria Rufí, va indicar que el panorama a curt termini per als regants del Baix Ter és "desolador", ja que amb el nivell d'excepcionalitat 2 la prioritat és l'aigua de boca. Rufí va lamentar la situació de sequera que es viu a la zona, ja que per exemple el Parc Natural no tindrà capsentit sense aigua i el sector turístic també se'n pot veure ressentit.

Per la seva banda, la secretària de Política Institucional de les JERC i número 3 de la candidatura al Congrés, Laia Cañigueral, va advocar per "un país sostenible, que no es tiri més el braç que la màniga". Cañigueral va indicar que es mostren d'acord amb el creixement, ja que actualment és inevitable, però va defensar que aquest sigui mesurat i sostenible.

En aquest sentit, es va mostrar totalment en contra del transvasament del Roine (opció defensada per CiU), al considerar que només serviria per a perpetuar un model de creixement insostenible.

El perill de les dessalinitzadores

Cañigueral, d'altra banda, també va advertir que "cal vigilar amb les dessalinitzadores, perquè no són una solució màgica". La candidata va recordar que el seu funcionament requereix una gran quantitat de recursos energètics. Per aquest motiu, va proposar una "cultura de l'estalvi", acompanyada per una bona planificació. Cañigueral també va indicar que des de les JERC es portarà a terme la campanya "El riu Ter també és vida, però potser per no gaire temps".

Pel que fa a les mesures d'urgència proposades darrerament, com per exemple l'arribada de vaixells amb aigua potable per a Barcelona, els representants d'ERC van deixar clar que s'han de fer, però també van recordar que les mesures urgents "només són pedaços, no solucions definitives"."La urgència no ens pot tapar el que és important, és a dir, una bona planificació i el compliment de la llei", van assenyalar.

Font:
http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2960_3_246710__Comarques-exigeix-Generalitat-compleixi-llei-transvasament