dimarts, 19 de febrer del 2008

La Diputació acusa la Generalitat d´amagar els volums transvasats del Ter

Els tres grups que conformen l'ens voten avui una moció en defensa del cabal del riu

http://www.diaridegirona.cat:80/secciones/noticia.jsp?pRef=2970_3_248460__COMARQUES-Diputacio-acusa-Generalitat-damagar-volums-transvasatsdel

R.R.B., Girona.

La Diputació de Girona votarà al ple que se celebra avui adoptar una moció que reclama a la Generalitat que faci públiques les balances hídriques anuals del riu Ter, cosa que inclou la quantificació dels metres cúbics que es transvasen cap a altres conques catalanes. Una informació que, segons fonts de la Diputació, el Govern català no ha facilitat. Aquesta demanda és un dels dotze punts de la moció, que ha estat presentada conjuntament pels tres grups que conformen l'ens provincial: ERC i PSC (a l'equip de govern) i CiU (a l'oposició). Un cop aprovada, s'entregarà al Govern de la Generalitat, a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), al Parlament de Catalunya, al Consorci Alba Ter i a les comunitats de regants dels dos marges del riu.

La moció denuncia que el Ter es troba "molt sovint" en unes condicions ecològiques "extremadament precàries" al seu pas per les comarques gironines. També afirma que el cabal mínim ecològic del riu -fixat per la Llei específica del riu Ter, de l'any 1959, en 3 metres cúbics per segon-, no es compleix durant gran part dels dies de l'any, "ja que l'extracció que se'n fa cap a Barcelona és molt elevada i, sobretot en anys de sequera, es prioritza per damunt del cabal del riu". El text es refereix també a la construcció de les noves dessaladores de la Tordera i del Prat de Llobregat, considerant que "poden ser una oportunitat, per primer cop des de fa dècades, per a reduir el cabal que el riu Ter deriva cap a altres conques catalanes".

Pel que fa a la decisió de l'ACA de reduir el cabal circulant del riu fins a una desena part del seu cabal ecològic mínim (0,3 metres cúbics per segon), la moció considera que és "del tot inassumible, ja que no permet la mínima dilució exigible de la càrrega contaminant de les estacions depuradores dels municipis riberencs que aboquen al riu". A més, segons el text, "aquesta situació perjudicarà tots els municipis que aigües avall de Girona s'abasten de l'aqüífer del Ter".

La moció afegeix que s'ha arribat un punt en el qual, a causa de la sequera i del sistemàtic transvasament d'aigua cap a altres conques catalanes, "les comarques gironines demanen un replanteig de la situació".D'entre les propostes que inclou el text, destaca la que demana que els cabals aportats per les noves dessaladores serveixin per a retornar una quantitat equivalent de cabal al riu Ter. També es reclama a l'ACA i a Medi Ambient que reconsiderin els cabals previstos per al proper trimestre, "tant per garantir el rec agrícola com per evitar l' afectació ecològica del riu".