dimecres, 20 de febrer del 2008

El cabal destinat als regadius del Baix Ter es redueix just perquè sobrevisquin els arbres

L'ACA estudia reforçar l'aigua circulant del Ter amb aportacions d'aqüífers amb reserves

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2971_3_248669__COMARQUES-sequera-reduir-laigua-regadiu-Baix-just-perqu-arbres-sobrevisquin

P.T.V./R.R.B., Girona

La gravetat de la situació de les reserves d'aigua a les comarques de Girona continua, per la qual cosa el Departament de Medi ambient de la Generalitat manté l'alerta i les mesures extraordinàries a la conca del Ter. Per aquest motiu, l'aigua embassada destinada al regadiu de la zona del Baix Ter s'ha reduït just per garantir la supervivència de l'arbrat. Les restriccions també afecten l'aigua circulant d'aquest mateix riu, que s'ha disminuït fins als valors mínims però amb una quantitat suficient perquè els peixos hi puguin continuar vivint.

Aquestes són dues de les mesures que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) aplica per intentar optimitzar els recursos mentre duri la sequera, segons s'explicava en l'últim informe empes per la Conselleria de Medi ambient. D'altra banda, l'ACA va avançar que es planteja reforçar els cabals d'aigua circulant del Ter aigües avall de l'embassament del Pasteral fent-hi aportacions provinents dels aqüífers de la zona que tinguin un bon estat de reserves.

D'acord amb l'última diagnosi de la Generalitat, les conques del Ter i la Muga continuen en la mateixa situació d'excepcionalitat -de la mateixa manera que la del Llobregat, aquesta ja fora de les comarques gironines. Tal com explicava el Departament de Medi Ambient, aquest fet es deu a la manca de pluges que s'ha mantingut durant el que portem de febrer i que no ha permès augmentar les reserves d'aigua dels embassaments.

Per aquesta raó, i seguint el pla que l'administració va anunciar fa diverses setmanes, el volum d'aigua destinat als regadius del Baix Ter s'ha reduït "significativament fins convertir-se en dotacions de supervivència d'arbrat" -tal com informava el Departament. D'altra banda, Medi Ambient recomanava als ajuntaments de les poblacions situats a les conques afectades que prohibeixin el consum d'aigua potable per a usos que no siguin l'abastament domèstic, com ara omplir piscines -ja siguin públiques o privades-, regar jardins particulars o utilitzar-la per a activitats lúdiques.

Avingudes d'aigua controlades

D'altra banda, la Conselleria de Medi ambient no descarta l'opció de provocar avingudes d'aigua controlades del Ter tal com li va proposar el Consorci Alba-Ter. En una resposta parlamentària, el conseller Francesc Baltasar va explicar que el seu Departament preveu la possibilitat de realitzar proves pilot utilitzant aquesta tècnica per estudiar la viabilitat d'implantar aquest mètode. En la mateixa resposta, Baltasar recordava la inversió de 1.600 euros per ampliar i millorar les xarxes d'abastament locals, 984 dels quals es repartiran entre la Costa Brava, Girona i l'àrea metropolitana de Barcelona. Aquesta actuació, i segons va remarcar el conseller, permetrà disminuir el transvasament del Ter a Barcelona entre 30 i 45 hectòmetres cúbics anuals. El diputat de CiU Xavier Dilmé també va manifestar al conseller la preocupació de la federació per al possible tancament de la desembocadura del Ter a causa de la manca de cabal.

Sobre aquesta qüestió, el conseller de Medi Ambient va desvincular aquest fet del transvasament d'aigua a punts més alts de la conca -tal com passa- i va explicar que, a través del decret de sequera, l'ACA contínuament fa actuacions per garantir una correcta gestió dels recursos hídrics i mantenir el bon estat ecològic del Ter. A més, Baltasar va afegir que l'Agència Catalana de l'Aigua està redactant plans zonals per implantar cabals de manteniment a l'Alt Ter i que després està previst estendre al Baix Ter.