dimecres, 6 de febrer del 2008

Girona reduirà la pressió de l'aigua a 15.000 habitatges per limitar-ne el consum

Vilaweb 6-2-08

S'instal·larà un reductor de cabal als comptadors que estalviaria un 20% si es posés a tota la ciutat

DANI VILÀ. Girona
L'Ajuntament de Girona preveu instal·lar 15.000 reductors de pressió als comptadors dels habitatges per reduir el consum d'aigua a la ciutat. L'Ajuntament de Girona està pendent de la subvenció de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per executar la mesura, que si s'apliqués a tots els habitatges de la capital suposaria reduir fins a un 20% el consum d'aigua. En paral·lel, Girona vol agilitar la recuperació dels aqüífers per treure pressió als cursos fluvials i poder mantenir uns cabals mínims en els rius. L'explotació de l'aqüífer es veu com una mesura permanent que suposarà una inversió que voreja els 2 milions d'euros.

El nou reglament d'abastament d'aigua per a Girona, Salt i Sarrià, que es va aprovar a mitjan de l'any passat, recull la necessitat de reduir la pressió de l'aigua, i l'Ajuntament de Girona vol iniciar «amb urgència» la implantació d'un sistema que permet reduir la pressió, fet que comporta un estalvi d'aigua que no hauria de notar el ciutadà.

Els 15.000 reductors de pressió s'instal·laran en els comptadors i suposa un percentatge important d'habitatges que aplicaran aquesta reducció del consum d'aigua si es té en compte que entre Girona, Salt i Sarrià hi ha uns 56.000 comptadors. El regidor de Medi Ambient de Girona, Enric Pardo, assegura que la instal·lació d'aquests dispositius es farà tan bon punt rebin la subvenció de l'ACA, pressupostada en 150.000 euros. Pardo explica: «Els tècnics estan mirant a quins barris podem implantar la mesura, perquè ho farem en aquelles zones on en l'actualitat hi ha un excés de cabal.» Ell mateix assegura que els reductors de pressió suposarien «estalviar una cinquena part» del consum total si els reductors s'instal·lessin a tots els habitatges. El titular de Medi Ambient va avançar la voluntat del consistori que d'aquí a un parell d'anys tots els comptadors portin incorporat aquest reductor de pressió de l'aigua.

Malgrat que s'ha entrat en la fase 2 d'excepcionalitat, Girona no farà talls en el subministrament domèstic, tal com es va acordar en l'últim ple. Tot i això, Pardo considera vital conscienciar la població que la manca d'aigua «és un problema seriós i cal canviar la mentalitat dels ciutadans». Tenint en compte la moció municipal aprovada, les restriccions en el consum d'aigua als particulars no arribaran a Girona fins que s'entri en la fase d'emergència, si es continua sense episodis de pluja generós que permeti canviar la realitat dels pantans, amb índexs baixíssims d'aigua en aquestes reserves.

A més de reduir la pressió a les llars gironines, l'Ajuntament de Girona també vol accelerar l'aprofitament de l'aqüífer. «Tenim un aqüífer bo i abundant i ho plantegem com un abastament permanent, més que conjuntural, perquè ens permetria no consumir tanta aigua del riu», explica Pardo. L'ús de l'aqüífer també persegueix una altra mesura, com seria rebaixar el nivell de la cap freàtica de Girona i que això estalviés bombes en baixos i aparcaments que continuament extreuen aigua.

Les dues mesures persegueixen garantir una reducció del consum, que a Girona ciutat es situa al voltant dels 156 litres per persona i dia, segons el consistori, una xifra molt superior als 90 litres que consumeix un ciutadà suís. Pardo també indica que «el futur pinta negre perquè el canvi climàtic sembla que ens durà tardors més seques i un descens de la precipitació de neu». Per això l'Ajuntament de Girona considera que tot i les mesures que puguin aplicar les administracions cal «la implicació de tothom» per reduir el consum del recursos hídrics.

Font:
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2728362