dijous, 17 de gener del 2008

El govern central prepara la portada d'aigua a Barcelona

Avui 17-1-08

La ministra Narbona explica a Almeria detalls que el conseller Baltasar no ha volgut donar fins ara
El ministeri adaptarà el port de Carboneras per usar la dessalinitzadora

Joaquim Elcacho

La ministra de Medi Ambient, Cristina Narbona, va explicar ahir des de Roquetas de Mar, a Almeria, com s'aconseguirà aigua potable per a l'àrea de Barcelona en el cas que la sequera continuï empitjorant la situació. Si les actuacions d'estalvi i captació de nous recursos no són suficients, d'aquí a dos o tres mesos es posarà en marxa un enllaç marítim entre els ports de Carboneras (Almeria) i Barcelona amb vaixells cisterna. Les obres d'adaptació del port de Carboneras, valorades en uns 10 milions d'euros, seran finançades pel ministeri de Medi Ambient.

L'aigua amb destí a l'àrea de Barcelona serà captada a la dessalinitzadora de Carboneras, que actualment només s'utilitza en un 20% (per falta de conduccions i clients). Narbona va explicar que el ministeri de Medi Ambient i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA, dependent del departament de Medi Ambient i Habitatge) treballen en aquest projecte des de fa mesos i va indicar que l'alternativa és "perfectament factible" mentre Catalunya no disposi de la dessalinitzadora del Prat.

Tot i això, la ministra no va detallar el cost total d'aquesta possible intervenció de transport d'aigua ni la possibilitat que la Generalitat o l'usuari final hagin de pagar per l'aigua transportada des d'Almeria.

De forma paral·lela a l'actuació del ministeri, l'ACA, Aigües Ter-Llobregat, el Port de Barcelona i Agbar, treballen des de fa dos mesos en el disseny i execució de les obres d'adaptació del port de Barcelona per acollir els vaixells cisterna i fer arribar l'aigua fins a les plantes de tractament abans de ser distribuïda a la xarxa de l'àrea metropolitana.

El conseller de Medi Ambient no ha considerat oportú fins ara donar detalls sobre aquest pla d'emergència. Francesc Baltasar podria confirmar les dades avançades per la ministra Cristina Narbona avui mateix després de la reunió del consell d'administració de l'ACA.

Talls pel maig o el juny

El departament de Medi Ambient va informar ahir oficialment que "la previsió és que les actuacions que s'han activat permetin endarrerir la possibilitat d'entrada en l'escenari d'emergència [quan es produirien talls en els subministrament] fins a finals de maig o inicis de juny", sense detallar si entre les actuacions activades s'inclou el transport d'aigua en vaixells cisterna.

L'únic precedent de transport d'aigua es va produir l'abril de 1995 entre els ports de Tarragona i Palma. La intervenció va ser suspesa després de la contaminació de l'aigua per pintura del vaixell.

Font:
http://paper.avui.cat/article/societat/112414/govern/central/prepara/la/portada/daigua/barcelona.html